Статии, коментари

Хляб и зрелища, но в добрия смисъл…

Размисли

Предизборната кампания, както казваме, е в разгара си. Партии, коалиции, инициативни комитети, кандидати за кметове и общинари правят срещи, събрания, митинги, концерти. Целта е да представят в най-добра светлина своите кандидати и техните платформи.

Заедно с всичко това залагат и на атракциите. На популярни изпълнители, на зрелищата, на почерпките.

Не малка част от гражданите, въпреки омерзението от политическата класа, окончателно оформено и засилило се през последните две десетилетия, идват на тези изяви, слушат омайните слова и песните, хапват и пийват, може да друснат и хорце. Но дали ще гласуват точно за тази политическа сила и за тези кандидати, не е съвсем ясно. Имат си едно на ум. Мнозина са патили и препатили.

Древната сентенция за хляба и зрелищата се формулира на нов глас. Всъщност в това няма нищо лошо. Ако се замислим какво е нужно на човека, ще видим, че това не е все пак “Ферари”-то на тв звездата и гаджето с бронзовия тен, а хляб /като олицетворение на наличието на работа, на възможности за препитание, за осигуряване на храна, облекло, лекарства и пр./, и – развлечения /стига да му е останало на човека свободно време и да има финансови средства и настроение, за да си ги позволи/.

Така че няма нищо лошо в хляба и зрелищата. Но важно е те да се изпълнят, дето се казва, със съдържание, да не са клисави и чалгаджийски, а по действителни европейски стандарти и духовно извисяващи.

Дано разбират това тези, които сега се борят за нашето доверие.

Тодор Попов

Leave a Reply