Новини, Туризъм

Ходихме 11 часа сред сняг и леден вятър, но гледките бяха невероятни!…

16–членна група планинари от дружество ”Рилски турист” се включихме в 11-ото традиционно зимно изкачване на първенеца на Шар планина – Титов връх /2747 м н. в./.
Рано сутринта на 19 декември отпътувахме за Македония. Първоначалната ни спирка бе каньонът Матка край столицата Скопие, определен като един от най-красивите в Европа. На място ни очакваше нашият любезен водач и голям приятел Вацек Апостолов, който ни разведе по живописна екопътека, достигаща до манастира от 4 в. „Св. Никола”.
Макар времето да бе мрачно, облачно, красивата природа наоколо достави радост на всички ни. Манастирът е разположен на 500 метра над каньона Матка и е ограден от страховити скални зъбери, който са и катерачни обекти. Гледките, които се откриват от светата обител към каньона, са впечатляващи. Препоръчвам горещо на всеки посетител на каньона да отдели към два часа и за разходка до манастира.
След чудесно прекараните часове се запътихме през гр. Тетово към зимния курорт Попова шапка, разположен на 1650 м н. в. в подножието на Шар планина.
По тъмно още заранта на 20 декември потеглихме от „планинарски дом ”Смрека” към най-важната цел на начинанието – първенеца на Шар планина Титов връх. Озарени от страхотния изгрев, с умерено темпо започнахме дългото изкачване към билото на планината. Денивелацията бе много сериозна и часовете започнаха да се нижат един подир друг, както и върховете, които преодоляхме по билото – Церипашина /2479 м/ , Антени /2600 м/ , Карабунар /2650 м/, Казан /2601 м/, Бакардан /2704 м/ и най-накрая – самият Титов връх /2747 м/.
Зимното трасе се оказа истинско предизвикателство за всички ни – и със своята дължина, и с огромната положителна денивелация, и със суровите условия – къде лед, къде дълбок сняг, къде леден вятър… Все пак за около шест часа успяхме да изкачим шест върха и да стигнем желаната цел.
Гледките във всички посоки в този кристално ясен слънчев ден бяха невероятни! Като започнем от изгрева, продължим с околните красавци, облечени в бяла премяна – Люботен, Кобилица, Малък турчин и пр., със съседните планини – Якубица, Кораб, Рудока, Проклетие, а и с нашите горди Рила и Пирин, открояващи се в далечината, и завършим с прибирането по залез и с отново чудните цветове, изпращащи деня над Шар планина…
Толкова красота на едно място трудно може да се опише, без да се види. Снимките, които направихме, са само малка част от това, което ни предостави прекрасният последен ден от тазгодишната астрономическа есен.
Събрали безброй впечатления, опиянени от видяното и уморени от почти 11-часовия преход, потеглихме по дългия път към къщи. Последваха прибиране след полунощ и сладък сън с мечти за следващи предизвикателства.

Добромир Фингарски
Снимки: авторът

Leave a Reply