Новини, Политика, Статии, коментари

Хората гласуваха за обновление

Юристът-социалист Владимир Георгиев спечели на 30 октомври втория тур на местните избори и стана кмет на общината. На 249 гласа след него остана 52-годишният кандидат на ГЕРБ и народен представител Цветан Сичанов. Разликата в бюлетините през първия тур бе близо хиляда гласа в негова полза, но на балотажа се показа другата страна на медала – по-младия кандидат изпревари своя опонент и ще управлява през следващите 4 години най-големия град и най-голямата община в Софийска област.
Вл. Георгиев получи на втория тур преднина от 1,4 %. Наистина, не особено много, но и не съвсем малко. Своеобразното постижение на “червения” кандидат става още по-значимо на фона на гласовете от първия вот на 23 октомври. Тогава кандидатът на БСП взе 5260 гласа, докато седмица по-късно ги увеличи на 9201 – т. е. близо два пъти.
Бюлетините за гербера също бяха повече на 30-и, но от 6219 нараснаха “само” на 8952 или по-малко от 50 %. Очевидно “ножицата” на балотажа се разтвори обратно и Георгиев не само настигна, но и надмина своя съперник.
Не съвсем точно и вероятно наивно е да се обяснява обратът с бюлетините на гласоподаватели-роми. По традиция те отдават предпочитание на по-социалната партия, за каквато се смята социалистическата, но истина е, че сега ромите гласуваха по-“цветно” от друг път. Оставяме настрана случаите на съмнения за купуване на гласове, за каквито сигнализираха от централите и на двете партии.
Но има и нещо друго. По наблюдения и предположения на мнозина в последната неделя на миналия месец за Вл. Георгиев дадоха гласа си и доста хора, които не могат да се “обвинят” в особени симпатии към БСП. Дори десни избиратели са гласували за социалиста – било заради личните му качества, било заради антипатия към политическата сила на опонента му. По общо мнение и много млади хора са пуснали бюлетина за Владимир. Роля за наклоняване на везните към него вероятно е изиграл и телевизионният диспут между двамата претенденти.
Разбира се, гласовете за Вл. Георгиев до някаква степен са гласове в аванс. Все пак той, въпреки премерената предизборна кампания, е относително по-малко познат и тепърва трябва да доказва – лично и със своя екип, че наистина е заслужавал доверието на близо 10 хил. избиратели от общината. Доверието и отговорността са още по-големи, като се има предвид, че на изборите в предишния мандат Ангел Николов стана кмет със 7766 гласа, докато сега Владимир Георгиев получи доверието на още към 1500 избиратели.
И още нещо многозначително. В мнозинството си, с преднина от около 9 %, гласоподавателите от общината дадоха предимство на президентската двойка от ГЕРБ, докато в същото време предпочитанията им за градоначалник бяха насочени към представителя на левицата.
Не е редно да се подценява и постигнатото от ГЕРБ и Сичанов. На предишните избори – през 2007-а, Цветан Сичанов остана четвърти с 2948 гласа и изобщо не участва в балотажа. Сега не само излезе начело в първия тур с двойно повече бюлетини, но и по-малко от 300 гласа не му стигнаха, за да спечели после втория.
Ако пък анализираме представянето на кандидатите за кметове на села, ще видим, че и там хората се изказаха за обновление. От избраните 12 кмета на по-големите села в района само трима /25 %/ са изпълнявали тази отговорна длъжност и през миналия мандат. Истинско уважение заслужава управникът на Бели Искър Крум Георгиев, който и сега “от раз”, още на първия тур, спечели битката. Бай Крум, макар и надхвърлил 70-те, е без конкуренция за този пост вече 43 години – от далечната 1968-а! Не рядко през последните две десетилетия местните жители там гласуват в мнозинството си за десни и центристки формации, но продължават да преизбират Крум за кмет. Имат какво да “купят” от него по-младите му колеги от различни цветове, както и отделните т. нар. политически сили.
Преизбрани бяха и Венета Балабанова в Белчин и Борислав Стаменов в Продановци.
Останалите селски управници /75 %/ са нови. Направиха впечатление категоричните победи още на първия тур на Любомир Димитров и Теменужка Димитрова в Радуил и Марица.
Като цяло ГЕРБ разшири своето влияние в големите села и заслужи най-много – 4 кметски поста – в Ковачевци /Йорданка Бекярова/, Доспей /Николай Гешев/, Марица и Радуил. БСП “взе” Бели Искър и Белчин, Българска социалдемокрация /Васил Васов/ – Райово, ВМРО-БНД, ОДС и ДЕР /Б. Стаменов/ – Продановци. На фона на слабото в сравнение с предишните избори представяне на “Атака” изпъкват победите на представителите на тази партия в Драгушиново /Стефан Домишляров/ и Мала църква /Ивайло Петров/.
Своеобразен феномен са независимите кандидати /които макар и подкрепени на балотажа от БСП/ – Бойчо Шуманов и Силвана Лобутова, застанаха начело на две от най-големите села в общината – Говедарци и Широки дол.
Без кметско присъствие останаха РЗС, ЛИДЕР, НДСВ, популярни до скоро десни формации и др.
Стабилно е присъствието на жени-кметици: В. Балабанова в Белчин, Т. Димитрова в Марица, Й. Бекярова в Ковачевци и С. Лобутова, която ще управлява третото по големина село в района – Широки дол.
Според закона кметове бяха избрани само в селата с население над 350 жители. Незнайно защо Народното събрание реши, че по-малките села не трябва да избират кметове. Това е своеобразен парадокс, тъй като в една община от например 30-40 хил. жители малко хора познават все пак отблизо общинския кмет, докато в село с 300-350 човека всеки знае на всекиго и кътните зъби, дето се казва, и може най-добре да подбере този, който е най-подходящ за управник и едновременно с това за слуга на народа.

Leave a Reply