Новини, Статии, коментари

Хората искат самоуправление

Редакционно

Както прогнозираха някои, непосилните сметки за ток станаха само капката, която преля чашата. Протестите срещу високите цени на електричеството прераснаха в антиправителствени вълнения и дадоха израз на възмущението на гражданите не само от сегашното управление, но и от цялата политическа система, създадена след промените през далечната вече 1989 г. Не случайно протестите продължиха дори и след подадената оставка от кабинета.
На везните натежаха икономическата стагнация, отчайващият жизнен стандарт, липсата на перспектива. Всичко това засяга и млади, и стари.
Явно много граждани се чувстват излъгани. Те не припознават в никоя от съществуващите десетки /да не кажем стотици/ партии тази организация, която би могла да отстоява техните интереси. Това показват и исканията за промяна на системата, за свикване на Велико народно събрание, за нова Конституция или за промени в този основен закон на страната, и пр. и пр.
Протестиращите настояват за т. нар. гражданска квота в институциите на властта.
Доколко осъществимо е всичко това, предстои да се види. Но народното недоволство е факт. Може би все пак, с всичките му условности и крайности, това е една проява на гражданското общество, за чието наличие или липса толкова много се говори през последните десетилетия и години.
И е добре проблемът да се обмисли цивилизовано, за да не се стига до екстремистки „изпълнения”, които не носят нищо добро на хората, а само сриват още повече и без това не чак толкова големия ни имидж пред света.

Leave a Reply