Хора от цялата страна изкачват Мальовица в чест на Боян Петров и на хората с рискови професии

В чест и памет на човека, алпиниста и природозащитника Боян Петров българи от всички краища на страната ще се качат през идващите почивни дни – на 14 и 15 юли, събота и неделя, на връх Мальовица.
Изборът на високия 2729 м рилски красавец не е случаен, тъй като това е последният връх, изкачен от Боян Петров преди заминаването му за Хималаите. Там, в Азия, в рамките на една експедиция и по пътя на осъществяване на мечтата да стане първия българин, стъпил на всичките 14 осемхилядници, Петров имаше желанието да изкачи Шиша Пангма и да стъпи на Покрива на света – вр. Еверест с неговите 8848 м н. в. Боян обаче изчезна безследно в района на Шиша Пангма /8027 м н. в./ в началото на май.
Инициатори на начинанието за всеобщо изкачване на Мальовица са Яни Славов и Стоян Димитров от пловдивското сдружение „Атлетик фитнес”, а желаещите могат да се свържат с тях на тел. 0876 528 049 и 0888 127 941.
„Целта е да покажем подкрепа към хората с рискови професии, каквато беше тази на Боян, а и не само това. Всички знаем колко нападки, обиди и безброй различни коментари имаше в социалните мрежи относно желанието на един човек да върви нагоре в буквален и преносен смисъл. Искаме да вдъхнем кураж на всички в нашата родина и извън нея, които по един или друг начин, предвид работата си, почти всекидневно са подложени на риск. Ние сме с вас и подкрепяме избора на всеки един, защото без вас светът, в който живеем, нямаше да е същият”, изтъкват организаторите. Те споделят мнението си, че хората с рискови професии трябва да знаят, че имат подкрепата на обществото.
Пловдивчани напомниха и за трагично загиналите военни пилоти на вертолет вследствие на инцидент край авиобаза Крумово през юни. „Нека покажем подкрепа и на хората, които служат на родината си. И макар и в постоянен недоимък и липса на ресурси, хората под пагон изпълняват своите задължения и са там, когато хората имат нужда от тях. Ние наричаме това героизъм в мирно време”, подчертаха доблестните мъже.
Всеки, който е съпричастен, може да се включи в акцията – изискват се само желание и добро настроение. Организаторите споделиха, че няма да има такси, точен график, групово темпо и т. н. Напротив – всеки сам определя часа, в който да започне своето изкачване, докъде да стигне и кой маршрут да избере. „Важното е да изразим позицията си”, завършиха пловдивчаните.
Преходът до върха е дълъг 6.2 км с положителна денивелация от малко над 1000 метра. Инициаторите препоръчват на участниците да си носят връхни дрехи, храна и вода. Планинската застраховка също е препоръчителна – не струва скъпо, а може да помогне при непредсказуеми ситуации.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*