Хора от цялата страна участваха в Чакъровите празници

За пореден път в събота, на 23 юли, край Самоков се състояха традиционните Чакърови празници. Във възстановките – т. нар. живи картини, на Чакъровите поляни заедно с домакините – членовете на самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“ с председател Георги Николчев, участваха и представители на 20 патриотични клуба от цяла България. Представени бяха моменти от героичните боеве на четниците на Чакъра с османлиите от средата на 19 век. В историята е останал и разгромът на редовна турска войска от хайдутите при село Долни Пасарел. За радост и възхита на присъстващите гърмяха топове, пушки и пищови.

За подвизите на войводата и неговите четници говори заместник-кметът на Самоков Дончо Зашев. За живота и делата на Чакъра пък разказа по време на възстановките краеведът Христо Ярловски, автор на книга за войводата.
Раздаден бе и курбан. Многобройни сергии също бяха на разположение на празнуващите.
Тържествата продължиха до късно с песните на Йорданка Варджийска и с неземната музика на гайдарите. На поляните дълго се виха хора, на които се хванаха стотици жители и гости на Самоков на всяка възраст, мнозина от които пременени в народни носии.

х х х

Христо Проданов – Чакър войвода, е роден през 1815 г. Още като малък остава без баща. Юношеските му години преминават в Рилския манастир, където се учи на родолюбие, а усвоява и ковашкия занаят. Завръща се в Самоков и започва работа в оръжейна работилница, успешно поправя наглед неизползваеми вече пушки и пищови. Спасява от поругаване местна българска девойка и излиза в планината, събира четници и започва да отмъщава за своеволията на поробителите.

Изявява се като истински благородник, подарявайки живота на своя противник – водачът на самоковските турци Аджи Дамба. След време пък турчинът, когато разбира за гибелта на Чакъра през 1855 г., счупва ятагана си и го забива на кръст на гроба на войводата в знак на почит.
Чакъровите тържества водят началото си от далечната 1975 г. Инициатори на патриотичното начинание са самоковските културни деятели Димитър Явричев, Борислав Даганов и Иван Турлаков. Те получават подкрепата на градското ръководство в лицето на Петър Виденов, Николай Николов и кмета Методи Паунов. Празникът се организира на Чакъровите поляни, където е бил станът на четата на Чакър войвода. По-късно тържествата се провеждат през пет, две или три години, а след известно прекъсване в началото на новия век са възстановени и се организират вече всяка година. Така отново и отново оживяват подвизите на „Самоковският барон“, както е наречен Чакъра от самия турски султан.
В чест на войводата още през 70-те години на миналия век на поляните е поставена морена, а в центъра на Самоков по-късно е издигнат голям негов паметник. 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*