Хора срещат хора

Лидия Черешарова и Даниела Павлова са млади момичета от Долна баня, живеещи от години в Италия. При поредното си прибиране в родния град през лятото решили да организират не само за местните хора, но и за тези, които проявяват интерес, нещо по-различно. Потърсили приятели и съмишленици, споделили идеи и намерения и се нагърбили с приятната задача да сътворят един ден за свободното време като бягство и спасение от ежедневната действителност. Няколко часа с възможност човек да полюбопитства и да се намеси в живота на другите – художници,артисти, фотографи, музиканти…, които в този ден пък ще ни позволят да видим и чуем повече чрез тяхното изкуство. На помощ за реализацията на заплануваното се притекъл и техния приятел и познат Павел Колов и компания.
Избрано е името на проявата „Хора срещат хора”, избран е денят 27 август – събота, както и мястото на хепънинга или фестивала на свободното творчество – градския музей и парка зад него.
Проявата на главния организатор Лидия Черешарова междувременно намира радушната подкрепа на Община Долна баня в лицето на кмета Владимир Джамбазов и най-вече на щатните служители от народно читалище „Рила-1898” и секретарят Маргарита Стефанова.
Ето че идва и уречения ден и час. В слънчевия съботен следобед десетки долнобанци и най-вече гости на рилския град прииждат към обявеното място за начало на летния арт-купон. Всички ги посрещат организаторите и домакините от читалището. В залите на градския музей са подредени картините на художниците: Камелия Цонкова, Татяна Цекова, Калина Христова, Мария Тодорова и Мартин Цеков. Всички те показват графика, живопис и стъкло. На открито в парка пък свои творби представят фотографите Марио Михайлов и Тихомир Рачев в подредената изложба „Хора срещат хора”. Впечатляващо присъствие имаха и домакините – Маргарита Стефанова представи картини от акварел и рисувана коприна, а редом до нейните красиви творби бяха поставени рисунките на нейните ученици от школата към читалището. Своята първа фотоизложба показа и колегата Любомир Кузев, който показа 25 цветни снимки от дългогодишната му журналистическа практика. През цялото време на арт-феста звучеше приятна музика, която бе дело на Краси от „Funkadelia”. С идването на вечерната прохлада започна за най-малките представянето на романа за деца от Астрид Линдгрен „Пипи дългото чорапче”, а след това малчуганите имаха невероятната възможност и да опитат да ходят по ластик.
А когато вече стана и тъмно дойде баш времето за обявените прожекции на филми. А те бяха показани върху чаршафа на баба и въпреки напомнянето, че зрителите трябваше да си носят възглавници за сядане върху тревата, поне една не видяхме…Своя уъркшоп направи и фотографа Гео Калев.
Почти в полунощ бе финала на организираната среща на различните хора. Наистина една различна лятна събота. Среща на много творящи и инакомислещи, които имаше какво да покажат и разкажат… Ден, в който „Хора срещат хора”!
Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*