Хорът на ветераните-туристи и Добри Николов сред наградените на фестивала

Добри Николов и хорът на ветераните-туристи с диригент Борис Стрински при дружество „Рилски турист” бяха класирани сред призьорите на Осмия национален фестивал на старата градска песен. Форумът бе организиран по традиция от Община Самоков и читалище-паметник „Отец Паисий” на 5 и 6 октомври.
Хорът на ветераните-туристи зае третото място при изпълненията на живо, а също трети при индивидуалните изпълнители се нареди Добри Николов.
При изпълненията на живо първи стана софийският състав „Акустика”, а на синбек – група „Люлин” също от столицата.
„Акустика” взе първенството и в състезанието за авторска песен. При индивидуалните изпълнители победи Димитър Френски от Пазарджик, а при дуетите – Богдана Георгиева и Стоян Димитров от Ботевград. Като най-млад изпълнител бе отличен Кристиян Ваклинов от пазарджишката група „Георги Шаранков”.
Жизнерадостното трио „Звън” от Севлиево пък спечели специалната награда на председателя на читалище-паметник „Отец Паисий” Стоян Пашов.
На второ място в различните категории бяха класирани групите „Нежни звуци” от Благоевград, „Георги Шаранков” от Пазарджик и „Водолей” от Симеоновград, както и Рангел Мрянов от Перущица. На трето място се наредиха в отделните категории групите „Пей, сърце” от Ботевград, „Велина” от Велинград, „Кадифе” от Елин Пелин, „Дълбокдолско ехо” от с. Дълбок дол, Троянско. 
Призьорите бяха удостоени с красиви статуетки, грамоти и парични награди. С овации бяха посрещнати техните изпълнения на гала концерта, състоял се вечерта в неделя, на 6 октомври.
Всички участници във фестивала получиха книгата „Поглед в историята”, която разказва за миналото и настоящето на 160-годишното читалище „Отец Паисий-1859” – едно от първите читалища в страната. Самият фестивал също бе посветен на забележителния юбилей.
Класирането на участниците бе извършено от жури с председател Станислав Почекански, председател на Съюза на музикалните и танцовите дейци и учител в Националното музикално училище „Проф. Любомир Пипков”. Членове на журито бяха лекторът в същото училище, директор на музикална школа и тоноператор в Българското национално радио Стефан Владимиров и самоковският музикант, композитор и дългогодишен ръководител на вокални състави Димчо Тосков.
Чудесен концерт изнесоха в края на първия ден извън състезателната програма две популярни самоковски формации – вокално-инструменталният състав „Лунни лъчи” /Цветан Ангелов – ръководител и вокал, Ирина Атанасова – вокал, Георги Машов – акордеон, инж. Георги Чапкънски и Стоян Пашов – мандолина, Георги Лазаров – китара/ и вокална група „Дилижанс” /Ваня Делибашева, Надя Миткова и Димчо Тосков – ръководител/, както и Николай Тосков – вокал.
„Фестивалът е запазена марка на нашата Община и на читалище-паметник „Отец Паисий-1859”, възкликна при официалното откриване в събота, на 5 октомври, временно изпълняващата длъжността кмет на общината Люба Кленова. Тя приветства гости и домакини и пожела успех на всички участници и много настроение и емоции на публиката.
Председателят на читалището Стоян Пашов пък призова фестивалът да се възприема не като състезание, а преди всичко като празник.
На откриването присъства и зам.-кметът Васил Сайменов, а водеща от начало до край бе Ралица Стоянова. При закриването на фестивала всички бяха поздравени и от гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева.
Председателят на журито Станислав Почекански заяви накрая, че нивото на фестивала е било изключително високо, участващите състави и индивидуални изпълнители са били повече от друга година и всичко това наистина много е затруднило журито.
„Това бе една музика, която е балсам за душата”, обобщи Почекански.
Всички си обещаха нова среща на следващия Девети фестивал на старата градска песен догодина.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*