Култура, Новини, Туризъм

Хорът на ветераните-туристи се изяви в Казанлък

110-годишнината на казанлъшкото туристическо дружество „Орлово гнездо” събра в местното читалище „Искра” 20 състава, хорове и ансамбли от страната. Състоя се 14-ият песенен празник „Прекрасна си, мила Родино!”.
На сцената се изявиха и дамите от самоковския хор на ветераните-туристи с диригент Борис Стрински. Изминали стотици километри от Русе, Асеновград, Пловдив, Горна Оряховица, Сопот, Сливен, Габрово, София, Самоков, певците доказаха за пореден път, че разстоянията не са пречка за хората, венчани за песента, че сърцата им са пълни с обич, която с ентусиазъм раздават на другите.
Възпяха еделвайса – бялата роза на планината. Пренесоха от Орфеевата Родопа планина свежия дъх на борова смола и мащерка. Усетихме красотата и аромата на божура от Горна Оряховица. Розовата долина ни дари с първите цъфнали рози. Песните сближиха Рила и Добруджа, Тракия, Стара планина и Дунав…
Цял концерт изнесоха пловдивският състав „Еделвайс” и софийският „Акустика”.
Нашите хористки се радваха на бурни аплодисменти. Диригентът Стрински пък все още страда от сценична треска и е неуморим, въпреки че вече над 40 години ръководи хора. Беше прочетен и поздравителен адрес от самоковското дружество „Рилски турист” до „Орлово гнездо”, чиято емблема говори много със своите символи – ключ сол, червена роза, еделвайс и славейче.
На г-н Стрински пък бе гласувано доверието да дирижира сборния хор от всички участници, които се представиха със станалата вече емблематична за всеки туристически празник песен „Прекрасна си, мила родино!”

Димитрина Божилова

Leave a Reply