Култура, Новини

Хорът на туристите-ветерани гостува на забележителен празник в град Рила

Снимка: архив

Разположеното в западната част на Рила малко градче, носещо името на планината, отпразнува на 21 юли свой забележителен празник – 120-годишнината на местното туристическо дружество.
Секретарката на дружеството започна своя доклад с думите на Алеко към неговите приятели: „Елате, за да видите и вие тази неземна красота!…”
Самоковският туристически хор на ветераните имаше честта също да бъде поканен. Радостта от събитието споделиха и хоровете от Дупница и Кюстендил.
Дамският и детският хор на домакините не отстъпваха на гостите и достойно представиха града си. Надпреварването продължи дълго, нямаше строг регламент. Всички се стремяха да изпълнят най-хубавите туристически песни за радост на жителите на гр. Рила, изпълнили салона на обновеното модерно читалище.
И този път преобладаваха песните на забележителния ни композитор Борис Стрински. Кюстендилският хор ни изненада с нещо различно. Във всички композирани, а някои и написани от маестро Стрински песни, имаше промяна, като името на Самоков бе заменено с името на Кюстендил. Диригентът на хора ни увери, че е взел разрешение от самия автор…
И друг път сме участвали в подобни изяви, но сега специално сме много благодарни за изключителната топлота и внимание, които бяха отделени на трите хора.
Накрая нямаше как да откажем на любезната покана и да споделим тази толкова задушевна приятелска вечеря, която ни предложиха нашите приятели от Рила.
Поздравителни адреси бяха поднесени от името на всички участвали в събитието, включително от Българския туристически съюз.
До нови срещи, мили приятели от туристическото дружество в Рила! Бъдете ни живи и здрави! Не спирайте да вървите по стъпките на Щастливеца!

Димитър Караиванов

Leave a Reply