Хор „Рилска песен” се готви успешно за 100-годишния си юбилей

Хор „Рилска песен“

На 21 декември 2012 г., улисани в различни изяви във връзка с коледните празници и новата 2013 г., мнозина не забелязаха нещо, което се случи на сцената на читалище-паметник „Отец Паисий”, което като лидер на културните формации в града направи равносметка на постигнатото и очерта бъдещето развитие на културния живот в Самоков.
Става дума за концерта на градския хор „Рилска песен” към читалището и нашите гости от Дупница – хор „Свети Иван Рилски”.
За съжаление малко бяха гражданите на Самоков, които успяха да посетят този чудесен концерт и да се порадват на прославения в миналото и отново възстановен от близо две години хор „Рилска песен”.
Тук безспорно изигра лоша шега недостатъчната реклама.
Днес може би трябва вече дори и най-скептично настроените към хоровото изкуство да се убедят какво е постигнато и каква огромна роля за възпитанието на младежта и активния културен живот на града играе съществуването на такъв хоров колектив.
С истинска радост и удовлетворение видяхме израстването на родните певци и певици, които достойно представиха своя репертоар от творби за смесен хор и то какъв! Всичко, което можеше да се изпълни като традиция в хоровата класика, бе на сцената: Бетховен, Моцарт, Шуберт, Грубер, Верди, Добри Христов, Емануил Манолов…
Доживяхме отново да зазвучи на сцената на читалището това, което чалгата, така модерна днес, не успя да заглуши.
Радвам се, наблюдавайки как се уголемява числото на хористите с всеки изминал ден, с какво самочувствие и артистичност те поемат по пътя на успеха и славата.
Има още много да се постига, за да бъдем на върха, но това е верния път…
От все сърце благодаря на всички хористи за труда, който положиха и за това, че продължават да крачат с големи крачки напред в изкуството.
Нека всеки нов концерт, на който ще им се радваме, бъде посветен на израстването на културното ниво на нашия град и на разнасянето на историческата слава на Самоков.
Като диригент и художествен ръководител на този прекрасен колектив – „Рилска песен”, се чувствам горд от постигнатото, за което благодаря на всички хористи, на ръководството на читалище-паметник „Отец Паисий” в лицето на г-н Стоян Пашов, г-н Васил Михайлов, г-жа Теменужка Янкова, както и за любезната подкрепа на фирма „Самел-90”.
Пожелавам на „Рилска песен” нови успехи по пътя към 100-годишнината на хора през 2014 г.

Иван Янков
художествен ръководител и диригент на хор „Рилска песен”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*