Култура, Новини

Хор „Рилска песен” с ново ръководство

Снимка: архив

Певците от столетния хор „Рилска песен” си избраха ново ръководство на проведеното на 13 ноември общо събрание. След дискусия за формата на самоорганизация на хора се стигна до решението вместо председател и негов заместник да се състави хоризонтална структура на управление. Така в определения Организационен комитет влязоха пет души – диригентът Борис Георгиев, Аглика Крушовенска, Елмира Христова, Йорданка Русинова и Светла Стоянова. Новото ръководство заменя досегашния председател Иван Попиванов, който бе начело на хористите в последните 8 г.
На събранието бе обсъдено и бъдещето на хор „Рилска песен”, който се очертава да стане дамски състав. Подготвен бе и план да се привлекат поне десетина нови певици от младото и средното поколение и да се работи по нов репертоар.
Предстои да бъдат разпределени задачите между членовете на Организационния комитет и да се състави план за поне пет годишни изяви на певческия състав.
Последното участие на хористите бе през май, на Седмицата на изкуствата в Боровец. Тогава те представиха и сцена от оперетата „Веселата вдовица” от Франц Лехар заедно с школата по класически балет към читалището. Още преди това пък „Рилска песен” участва във фестивал на църковната музика в Гюргево, Румъния.
Хор „Рилска песен“, основан през 1914 г., е един от най-старите хорове в страната. След дългогодишно прекъсване съставът бе възстановен през 2010 г. от маестро Иван Янков. През 2014 г. хорът чества своята стогодишнина. Скоро след това Янков почина и диригент стана дотогавашният корепетитор Борис Георгиев.

Leave a Reply