Новини, Политика, Туризъм, Шарен свят

Хотелиери настроени срещу „Арена”, спорят за цените

На работна среща, организирана по инициатива на ръководството на Общината, беше обсъдено обръщението на 22 самоковски хотелиери, които се оплакват от нелоялна според тях конкуренция от страна на хотел „Арена” и настояват местната власт „да заеме партньорска позиция и да предприеме незабавни мерки, като разреши справедливо възникналия проблем.”
Срещата се състоя на 12 юни в самия хотел „Арена” и в нея участваха кметът Владимир Георгиев, зам.-кметът Радослав Стойчев, управителката на „Арена” Любослава Ярловска, ръководителката на Туристическия информационен център Иванка Вукова и около десет представители на малки хотели в града ни.
От името на хотелиерите Емилия Борисова представи „Обръщение”-то, в което се изтъква, че „в момента хотел „Арена” е в тежест на Общината с издръжката си и е изцяло на загуба. В същото време с нелоялната конкуренция към останалите туристически обекти – хотели, семейни хотели, къщи за гости и самостоятелни стаи, той поставя под въпрос тяхното съществуване.”
Според присъстващите хотелиери и Туристическият информационен център работел единствено в полза на хотел „Арена”, като насочвал всички запитвания за резервации към него.
Известно е, че общинският хотел „Арена” влезе в експлоатация през декември м. г. Центърът пък започна работа малко по-рано – през септември.
Г-жа Борисова и колегите й /присъстваха десетина хотелиери/ посочиха, че приемат конкуренцията, но при спазване на пазарния принцип на образуване на цените. В този смисъл според хотелиерите предлаганите цени от „Арена” са ниски, дъмпингови и под себестойността на съответните услуги. Това, според хотелиерите, може да доведе до закриването на работни места и дори на самите малки семейни хотели.
Кметът Георгиев и заместникът му Стойчев обясниха, че хотел „Арена” е построен и наследен от предишната управа на общината. Правени са неколкократни опити да бъде продаден или даден под наем, но те са излезли неуспешни и така Общината е принудена да го стопанисва чрез общинско предприятие.
Г-н Георгиев добави, че благодарение именно на залата и новия хотел се организират различни изяви, на тях се привличат и повече туристи, което е от полза и за другите хотелски обекти в Самоков.
Г-жа Вукова отхвърли обвиненията срещу туристическия информационен център и подчерта, че до месец ще влезе в действие специален сайт, чрез който ще се дава информация за всички хотелски и ресторантьорски услуги в общината.
„Бихме могли да говорим за преференциални цени за ползване на басейна и някои други услуги в нашия хотел от страна на посетителите на другите хотели в града ни”, предложи пък г-жа Ярловска. Тя поясни, че е логично за промяна на цените на услугите в хотел „Арена” да се мисли само въз основа на анализ поне на едногодишната работа на комплекса.
По време на срещата прескочиха доста искри, имаше всевъзможни обвинения. Може би емоциите трябва да се сдържат и с взаимни усилия да се търсят и намерят приемливи решения. За това очевидно ще са необходими в близко бъдеще нови работни срещи в делови порядък.

Leave a Reply