Новини, Туризъм, Шарен свят

Хотел „Рила” в Боровец премахва пластмасите за еднократна употреба

В битката срещу пластмасата се включи и хотел „Рила” в Боровец. Комплексът спря употребата на пластмасови продукти.
Отнема няколко минути да се насладиш на питие с гледка към пистата и над 200 години пластмасовата сламка в питието да се разгради. За това и пластмасовите сламки са премахнати изцяло от 5-те ресторанта и бара на хотела, а питиета се сервират с екологични хартиени алтернативи. Пластмасовите бутилки са заменени със стъклени. Пластмасовите кутии и традиционните пликове за пране също се сменят с екологични алтернативи.
В „Адвенчър център Бороспорт” в хотел „Рила” гостите могат да утолят жаждата си след преход в планината или ден на пистите без нуждата да купуват вода в пластмасови бутилки. В приключенския офис това лято е инсталирана чешма с филтрирана рилска вода с цел да се намалят пластмасовите отпадъци не само в курорта, но и в цялата планина, както и да се насърчат посетителите да използват алтернативни бутилки за многократна употреба. Достъпна за всеки, чешмата отброява и колко пластмасови бутилки са спестени до момента.
Екологичните практики за опазване на околната среда и разумното използване на природните ресурси са предвидени в стратегията на хотела още при мащабната реконструкция през 2015-2016 г. и последвалото обновяване на стаите в западното крило през 2017 г. Работата в това отношение ще продължи.
В света над 300 млн. тона пластмаса се произвеждат годишно, като половината са предназначени за продукти за еднократна употреба. От тях 8 млн. тона оказват пагубен ефект върху водния свят, но и върху храната и здравето ни. Ако потреблението продължи с тази скорост, за десетилетие тези стряскащи цифри ще се утроят.

Leave a Reply