Христо Ахтаподов: „Самоков има потенциал да бъде № 1 в Източна Европа“

Новият скейт парк в Крайречната зона вече се използва по предназначение след като наскоро бе взет под наем от Общината от спортен клуб „Бороборд”. Сигурно ви е направило впечатление, че сутрин, а още повече в късния следобед и привечер тук е пълно с деца и младежи, които спортуват и се забавляват, описвайки най-различни траектории със своите безмоторни возила. Срещаме се с ръководителя на клуба Христо Ахтаподов, за да чуем плановете на клуба за развитие на този нов притегателен младежки център.

– Здравей, Христо! Съвсем наскоро стана ясно, че „Бороборд” ще стопанисва под наем скейт парка в Крайречната зона. Какво означава това за децата на Самоков, какви са плановете на клуба за това съоръжение?
– Бързам да уверя всички, че децата и учениците от Самоков ще могат да се възползват от отличните условия, които предлага едно от най-модерните скейт-съоръжения в България напълно безплатно! Единствено при липса на каска или скейтборд, които са абсолютно задължителни за младежите до 16 години, те могат да се наемат от представителите на място на „Бороборд”. Това ще бъдат най-вече Симеон Митрев и Ивана Христова, които наскоро придобиха сертификат и квалификация за инструктори и ще предлагат и уроци на желаещите спортисти.
Работното ни време ще бъде от 9 до 18-19 ч., като всеки ден между 14 и 16 ч. ще има свободна зона за достъп, тъй като няма да има наш представител. Важно е да се знае, че при мокра настилка, при под 7 и над 35 градуса паркът няма да работи.
Иначе плановете ни са да въведем ред, съобразен с правилата на движение в тези паркове по цял свят, за да може по-лесно да се следи за безопасността на ползвателите. Както в планината има правила на движение, така и в един такъв обществен парк има правила, които трябва да се спазват, за да се предотвратят инциденти между самите деца.
В момента се изготвят и специални брошури и табели с правилата за ползване на съоръженията и на поведение на територията на парка на два езика – български и английски.
– Какви спортове могат да се практикуват тук и как ще използвате тези възможности?
– БМХ, ролер блейд, кънки, тротинетки и, разбира се, скейтборд – всички ролкови спортове могат да се практикуват тук. Забранен обаче ще бъде достъпът за големи колелета. Има си отделни места и за тях.
– Какво е уникалното на този нов парк и с какви съоръжения разполага той?
– Уникална е самата пул секция тип „ключалка” /по вида на формата й/, която разполага с много разнообразни скоростни линии и позволява да се развива висока скорост. Именно това отличава нашия парк от трите подобни на него по Черноморието – в Добрич, Бургас и Царево.
Уникална е и самата конфигурация на скейт парка, тъй като на много малко пространство тук има най-различни варианти и пътища за каране – има разнообразни уреди тип „боксове”, фронтален куотърпайп, даунрейл, малък скок в серия с т. нар. уред „стотинка” /или полусфера/. Има и пирамида, която позволява движението и в двете посоки на парка.
Паркът е уникален и с гладката си настилка, която е много важна, защото намалява триенето при падане и риска от травми е много по-малък. А пък така и удоволствието на карачите е много голямо.
– „Бороборд” е може би най-успешният сноуборд клуб в България. Известно е, че двата спорта – сноуборд и скейтборд, са близки по същество. Означава ли това, че условията за скейтборд в Крайречната зона ще подпомогнат развитието на талантливите сноубордисти в Самоков, особено през лятото, когато няма сняг и не всеки може да си позволи лагери в алпийските страни?
– Нашият клуб наистина се утвърди като най-добрият в страната на основата на резултатите, които постигаме – от осем национални титли ние взехме пет!
Иначе вече мога да оприлича нашия град с алпийски центрове като австрийския Майерхофен например, където съм бил на подготовка и съм виждал подобни паркове в подножието на планината. Това означава, че тук сега могат да се подготвят сноубордисти, а дори и скиори, като най-подходящите и сходни дисциплини са бордъркрос и ски крос, както и свободен стил. Паркът обогатява допълнително града ни откъм условия за целогодишна подготовка и в извън зимните месеци.
– Интересът към скейтборда неминуемо ще се увеличава с годините, тъй като този спорт вече е част от голямото семейство на олимпийските игри и ще дебютира на най-голямата спортна сцена през 2020 г. в Токио, Япония. Какви принципи стоят в основата на този спорт и какви качества и умения е нужно да притежава и усъвършенства човек, за да върви нагоре?
– Според мен, както във всеки друг спорт, тайната се крие в постоянството и тежката работа на всеки състезател, който иска да постигне целите си. Не мога да се сетя за някого, който е успял в нашия спорт само и единствено с дарбата си – изисква се много усърдие, постоянство, лишения… Моите думи се потвърждат и от най-успешните състезатели на „Бороборд” – Петър Гьошарков, Симеон Митрев и Валентин Миладинов, които са извоювали не малко отличия на международната сцена. Разбира се, много важна е и ролята на треньора, който също се отдава напълно на спорта, за да се получават високи резултати.
– С изграждането на новите съоръжения край Искъра градът ни вече може да се похвали с две скейт зони, ако имаме предвид и съоръженията на централния площад „Захарий Зограф”. Може ли Самоков да се превърне в скейтборд център и дори състезатели и отбори от страната да идват на подготовка тук? Предвиждате ли да организирате и състезания?
– Имаме идея да направим две локални и едно национално състезание през лятото, както и много обучения и работилници с цел приобщаване на повече деца към здравословния начин на живот чрез спорта.
Напоследък се забелязва активизиране и на Българската скейтборд федерация, на която клубът ни е член. Предвиждаме „Бороборд” да създаде и скейт-отбор, с който да представяме Самоков в бъдещите прояви от националния календар.
Паркът ще бъде отцепван, когато идват други отбори да водят подготовка. Все пак ще се опитаме да се съобразим с всички, без никой да бъде ощетен. Няма как обаче съоръженията да се използват за катерушки и други най-ранни детски забавления. Една от важните ни задачи ще бъде да научим местното население как се използва паркът и да покажем, че има място за всички, но искаме да предотвратим използването на съоръженията за несвойствени цели – това е място само за практикуващите изброените по-горе спортове.
– Доколкото разбрах, повишеният интерес към сноуборда е в основата на решението от новата учебна година в Спортното училище „Никола Велчев” да има и занимания по сноуборд…
– Преди известно време говорихме с директорката Гиргина Рангочева, която ни предложи да включим и заниманията по сноуборд в Спортното училище. Бях много мотивиран след срещата ни с нея и се радвам, че вече имаме записани пет деца.
Идеята ни е, че мястото на децата, желаещи да се занимават със сноуборд и скейтборд, е именно в Спортното училище, защото там ще получат допълнителна възможност да се развиват професионално.
– Христо, няма да е пресилено, ако кажем, че ти си живата история на скейтборда, а до голяма степен и на сноуборда в Самоков. Какво се промени от вече далечната 1998 г., откогато датира интереса ти към тези спортове, до днешна дата? Какво развитие претърпяха любимите ти спортове за тези близо 20 години?
– През 1998-а бе първото участие на български сноубордист на олимпийски игри в Нагано. Това бе самоковката Мария Димова.
От тогава досега школата ни се утвърди като най-успешната в България. Знаете за успехите – Валентин Миладинов стигна до бронзов медал в бордъркроса на Младежките олимпийски игри в Лилехамер, Норвегия; Петър Гьошарков стана европейски вицешампион в слоупстайла през 2015 г., а през миналия сезон бе трети; Симеон Митрев пък се класира за финалите на световния шампионат по слоупстайл за юноши… Носителите на купа „Надежди” при момчетата и момичетата през последните две години са също състезатели на „Бороборд” – Борис Петров и Неда Пенчева.
Монтирането на нови уреди и съоръжения на централния площад „Захарий Зограф”, както и изграждането на новия скейт парк в по-ново време, също изиграха важна роля за развитието на интереса към нашите спортове.
– Ти си човек, който се е отдал на своето хоби, което впоследствие му става и професия. От разговора ни дотук, а и цялостното ми впечатление от теб за времето, за което те познавам, е че работиш последователно и стъпка по стъпка вървиш напред и нагоре. Притежаваш визията, а явно и уменията да материализираш своите представи. В това отношение съм убеден, че имаш планове и мечти и за бъдещото развитие на любимите спортове на местна почва…
– Наскоро ни бе дарен от „Бороспорт” голям еърбег /акробатична възглавница/. Целта ни е да го монтираме при бившата шанца на Ридо. Там ще може да се подготвят както сноубордисти, така и скиори, скачачи, а дори и байкъри.
Определено обаче най-голямата ми мечта е да се изгради функционална зала за зимни спортове, в която да има трасета за ски и сноуборд крос, тренажори, трамплини за акробатична подготовка в свободния стил. Нещо повече, ние вече сме подготвили документите и сме ги подали в Местната инициативна група. Очакваме до края на годината да стане ясно дали ще ни бъде осигурено финансиране. Ако осъществим и тази мечта – то Самоков ще бъде номер 1 в цяла Източна Европа.

Разговора води: Делян Василев

Официалното откриване на скейт парка ще бъде на 16 септември, събота. Тогава, със съдействието на Община Самоков, тук ще се състои и национално състезание в две категории – стрийт и пул сешън. След това пък в съседство в Крайречната зона ще се проведе традиционният младежки музикален фестивал „Ритъмът на планината”, а през целия ден, отново тук ще бъдат организирани игри и забавления за цялото семейство на фестивала „Фамилатлон”. Празникът ще продължи и на следващия ден – в неделя, 17 септември, когато между 9 и 14 ч. желаещите ще могат да получат напълно безплатно и скейтборд уроци от лицензирани инструктори благодарение на доброто сътрудничество между „Бороборд” и Общината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*