История, Култура, Новини

Христо Буковски представи в Самоков книга за дълбоките корени на родолюбието българско

Една книга, развълнувала член на Руския клуб „Никола Даскалов”, станала повод да бъде открит авторът й и той да бъде поканен в Самоков. На 27 февруари Христо Буковски, написал „Разчетени послания /Символи и реликви от българските земи/”, се срещна с новите си приятели от клуба и с почитатели на творчеството си в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Книгата е 24-а в богатия изследователски и творчески актив на журналиста, писателя, историка и езотерика Буковски. Завършил журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”, той е работил във вестниците „Труд” и „Земя”, в сп. „Отечество”, сътрудничил е на други издания.
Повечето от статиите му, както и книгите са на историческа тематика – от българската история, християнския духовен живот… На бял свят се изнасят подминавани от други историци факти, осветляват се тайни и дълго потулвани знания, разкриват са мистерии.
Такава е и „Разчетени послания” – много българска книга, богата на мъдрост и огромна информация, събирана десетилетия, осмисляна и доказана. В уютната и приятелска обстановка на клуба гостът открехна мъничка вратичка към живота си и написаното през годините. Тук бяха прочетени много силни откъси от книгата, както и изредени част от десетките „най-”, „най-” , с които България е била първа в Европа, дори и в света, и които трябва да се знаят, за да не намалява никога гордостта ни и самочувствието, че сме българи. Не случайно домакините на срещата й бяха дали надслов „На България с обич!”.
С голямо уважение, благодарност и обещание за нови срещи домакините се разделиха със своя скъп гост. Преди това го дариха с оригинални подаръци, а той написа за спомен: „На скъпите ми приятели с обич и вяра, че духовността ще просветлява пътя ни!”.
Срещата в библиотеката по-късно, която също премина при голям интерес, бе открита от Мирослава Мирчева. Професионален и много интересен анализ на творчеството на Хр. Буковски направи Любомир Малинов. Обстойно за живота и своите книги увлекателно говори и самият писател. Един необикновен човек, родолюбец в истинския смисъл на думата.
Появата на самата книга пък е предизвикана от желанието на автора да покаже, че много теми от историята не са известни на хората. Колко ли пъти нашата история ще се пренаписва!?
Не са известни тези теми, защото като че българите нарочно се държат в неведение – да не се съизмерват по славното си минало, да не следват опита на своите предци.
„Умните българи четат книги. Мързеливите и духовно неразвитите – нещо маломерно като текст с оскъдна информация в него, но врътнато в „поп-стил”. Предалите се разглеждат търговски дипляни и разчитат на телевизията, като се самоопиват с измамата, че там ще погълнат на готово нещо за раздумка в канцеларията или в кръчмата. Не мога да обещая, че начетеният живее по-щастливо. Но се възползва по-добре от възможността да е човек”, смята Буковски.
Интересно е и изказването на холандския философ Хари Салман: „От цялата история на Европа най-интересна ми се стори частта за България. Открих, че всички по-важни промени в европейското мислене са били подготвени като климат именно тук, във вашата страна. Преди да се развие гръцката култура е имало голяма подготовка в Тракия. А преди европейския Ренесанс са се появили богомилите.”
Авторът с богат доказателствен материал и многобройни прекрасни илюстрации показва как от 2 млн. години нашите предци са изсичали знаци, сътворявали са азбуки, редили са всевъзможни тайни и явни писмени системи върху кости, камъни, кожи, метал, хартия. Целта им е била да ни завещаят мъдростта, събрана през стотиците векове, които те са съумели да одухотворят. В тях е скрита силата на народа ни, надживял древни цивилизации и въздигнал върху земята си най-старите светилища и градове в Европа.
Удивително е с каква любов са минали през ръцете на автора всички символи и реликви, за които пише, и които е открил във всички краища на България и извън нея.
Ето някои от тях:
– ПОСЛАНИЯ от 1.5 млн. години – от дълбините на смятаното за безпаметно време на първите европейци. В пещерата „Козарника” край с. Орешец в Северозападна България – едно от най-ранно заселените места в континента според проф. Жан Люк Гардели /Бордо/.
В с. Градешница и пещерата „Бачо Киро” край Дряновския манастир са намерени глинени плочки с писмена още от 5-ото хилядолетие пр. Хр. Тракийските букви са отразили специфичните звукове на тази реч /гръцката азбука е създадена след 8 в. пр. Хр./.
Докато готите обитавали днешна Мизия, преди да поемат към Рим /в края на 5 в./, техният епископ–апостол В/Ул-фила/ наставил в гр. Никополис ад Иструм /край Велико Търново/ системата на готския алфавит.
Тук е създадена и „скитска писменост”, а епископ Никита Ремесиански – мизиец по рождение, сътворил нова тракийска азбука за мисионерската си дейност сред траките – беси.
Дошлите от Велика България през 7 в. българи ползвали своя писмена система.
Така че през 9 в. Кирил и Методий създали свещената Глаголица на основата на специфичните старобългарски знаци.
– И НЕ СА САМО първите писмени системи в Европа /а вероятно и в света/ – на нашата земя са създадени първите каменни градове в Европа.
„Българската Троя – градът в големия остров на Дуранкулашкото езеро – 7 хил. години, е с каменна архитектура, с двуетажен храм и с улици. Археологическият институт в Германия е издал луксозен двутомник – „Дуранкулак”.
Във всички учебници по археология в света е описано най-голямото древно селище в Европа – Карановската селищна могила до Нова Загора – 7 хил. год. пр. Хр.
Археологическите разкопки на подобно селище до с. Телиш /Плевенско/ са спонсорирани от университета в Копенхаген /Дания/.
– НАЧАЛОТО на европейската металургия се открива също на много места. Впечатляващи са медните рудници в м. Мечи кладенец край Стара Загора – 5 хил. год. пр. Хр. Изделия от този център се откриват в Южна, Средна и Източна Европа.
– НА НАШАТА ЗЕМЯ са открити и над 3 хил. древни светилища – в пещери, скалисти върхове, скални ниши. Те предхождат с няколко хилядолетия египеските пирамиди, градовете между Тигър и Ефрат и Стоунхендж. В тях се откриват и най-старите звездни карти на света – 7 хил. год. – в Кози камък в Западните Родопи, до с. Ковачевица /край гр. Гоце Делчев/, в Белинташ, до с. Долнослав /Пловдивско/.
– ПЪРВИТЕ ПАРИ.
Те започват от монетите на цар Терес ІІ – 4-ото хилядолетие пр. Хр. По-късно подобни монети са обслужвали огромни пространства – от Карпатите до Пелопонес, северните острови на Егейско море, районите край Черно море, край р. Морава и р. Вардар.
– ОРФЕЙ.
Според историците е роден в земите източно от р. Места. Чудодеен певец, легендарен поет, върховен лечител, първостепенен пророк и богоизбран жрец.
В скалното светилище при Татул е в състава на троицата – Дионис, Орфей и Аполон. По-късно и гърците, и римляните приемат Аполон /Слънчев бог/ като небесен покровител /но той е наследник на тракийския бог Херос/.
Орфей създава първото духовно учение, заветът му е: „Познай себе си и ще познаеш Вселената и Боговете”. Златните орфически книги се съхраняват в Националния исторически музей.
– ПОКРЪСТВАНЕТО
В Кайзер-Фридриховия музей в Берлин от 1904 г. се съхранява амулет с разпънатия Орфей.
Християнството почива на много от тракийските тайнства.
Не случайно първите покръстени римски императори са траки. Типичен пример е Галерий – при него се създава Сердикийският едикт на толерантността от 311 г., който сега е изложен пред черквата „Св. София” в превод и на гръцки и латински. В него за пръв път християнството се признава за официална религия в Римската империя.
След това и Константин Велики /също трак/ продължава делото му – с Миланския едикт от 13 юни 313 г.
На 11 май 330 г. официално провъзгласява стария Византион за нов Рим, по-късно – Константинопол.
– БЪЛГАРИТЕ
Те пристигат в тракийските земи с изключително развита държавна система, с опит в строителството и в бойните действия. В обкръжението на робовладелски държави никога не е било прието робството. Приемала се е само практиката на свободния труд.
Изключително значение има родът Дуло, започнат от хан Кубрат. Всички негови наследници са изключителни държавници.
Внукът Тервел – обявен за светец в Европа, през лятото на 717 г. спасява континента от мощно арабско нашествие.
– БОГОМИЛИТЕ
Като духовно учение те завладяват Европа: Италия, Франция, Германия, Фландрия, Англия.
За Средновековието това е ерес – преследвана, защото проповядва чисти отношения на любов и разбирателство.
– НАСЛЕДСТВОТО
Тракийските обичаи тясно се свързват с християнството – доказателство: кукерите, Бабинден, Трифон Зарезан, Благовещение, Еньовден, символите на великденските яйца.
В 1792 г. иеромонах Спиридон Габровски прише: „Българите следват някакви много стари служби.”
А големият руски учен акад. Дмитрий Лихачов отбелязва: „Чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата.”
В самата книга /445 стр./ 25 страници са заети с библиография. „Разчетени послания” е дело на издателство „Изток-Запад”. Издадена е в София през 2017 г. Може да се намери и в самоковската библиотека.

Антония Бояджиева

Leave a Reply