Христо Стоянов представи романа си „Разпад” в Самоков

Последната инициатива на общинската библиотека „Паисий Хилендарски” във връзка с националната кампания „Маратон на четенето” бе срещата-разговор на 27 април с писателя Христо Стоянов и представянето на новия му роман „Разпад”.
Историята в книгата е написана по действителен случай за баща, който сменя пола си. Разглежда се как тази промяна се отразява на семейството на мъжа, какви са пораженията върху детската психика и какво изживява детето, родено в битността му на мъж.
„Космическа самота”, категоричен бе при представянето на романа Любомир Малинов. „Между родителите и момчето, озовало се в един момент с две майки, се създава голяма пропаст. Постепенно детето изпада в изолация и изпитва огромна потребност да бъде като всички останали”, подчерта Малинов. „Фактът, че книгата е написана по действителен случай, придава убедителност, а липсата на имена на главните герои и неизползването на местоимения за разказвача – в случая порасналото дете, разширява мащаба на обхвата на книгата”, изтъкна още Малинов. Той заключи, че романът може да предизвика у читателя присмех, презрение, сарказъм, страх, ненавист, недоумение, да събуди емпатия за това каква мистерия е човешката душа.
Романът повдига логичните въпроси за отговорността на родителите към децата и за това на какво ги обричаме, когато сме подвластни на своя егоизъм, на своята различност. Това е роман за разпада на ценностната система.
Христо Стоянов благодари за изключително професионалното, обстойно и задълбочено представяне на романа му от на Л. Малинов. Писателят посочи, че книгата му е своеобразен бунт срещу настоящето. „Имаме ли право да създаваме нещо и после да го захвърлим, защото вече имаме други приоритети”, запита реторично авторът. Стоянов довери, че идеята за написването на романа е зряла у него цели 25 години – след среща с мъж, който си сменил пола и се отказал от детето си. „Тази история ме потресе и остана у мен през всичките тези години”, призна гостът.
През миналата година творецът от Габрово представи в Самоков и три от останалите си книги – „Другият Левски”, „Скритият живот на една помакиня” и сборникът от разкази „Ами, това е”.
Много от присъстващите си закупиха новата книга, получиха личен автограф от Христо Стоянов и си пожелаха нови срещи.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*