Други, Новини, Спорт

Христо Христев и сестра му Симона Христева спечелиха турнира по тенис на маса

16-годишният Христо Христев спечели едно от най-силните издания на турнира по тенис на маса, който традиционно съпътства програмата по случай Празника на Самоков.
Турнирът се състоя на 18 август в зала „Самоков”. 16-годишният младок отстрани на четвъртфиналите шампиона от 2016 г. Петър Ненчев, а на финала победи достойния си опонент Иван Недялков с 3:1 гейма. Така Христо прибави втора титла от надпреварата при второто си участие в нея. В спора за трофея през 2015 г. все още 13-годишното момче се справи със съпротивата на… баща си Стефан с 3:2 гейма. Сега Христев-старши отново бе част от проявата, но не успя да стигне до мачовете за разпределението на медалите.
За сметка на това пък сестрите на шампиона при мъжете – Симона и Златка, грабнаха купите за първо и трето място в женската надпревара. Между тях успя да се вклини само бронзовата медалистка от миналата година Станислава Стоянова, която сега се изкачи с едно място по-нагоре. Тя изрази благодарността си към финалиста при мъжете Иван Недялков, който през миналата година й подари хилката, с която Стоянова сега грабна среброто. Самият Недялков пък спори за титлата за трети път след 2012 и 2017 г., но отново не успя да я завоюва.
В много равностоен и качествен двубой Владимир Жечев победи с 3:2 гейма Иван Механджийски и стигна до третото място при мъжете.
Красиви купи на завършилите в призовата тройка при мъжете и жените връчи зам.-кметът Люба Кленова, която и проследи с интерес мъжкия финал.
В надпреварата участваха общо 41 тенисисти – 15 жени и 26 мъже, които играха помежду си на принципа на преките елиминации. Организатори на проявата бяха клубът по тенис на маса „Самоков” с президент Кирил Москов, Младежкият дом с отговорник Латинка Щъркелова и Общината.

х х х

Христо Христев е трикратен държавен шампион –два пъти печели титлата при момчетата до 12 г., а по-късно става първенец и при 15-годишните. Той има и над 20 титли от други индивидуални надпревари, а е участвал и в кръгове от надпреварата за Световната купа при подрастващите. В момента се състезава за „Марек” /Дупница/ във Висшата лига на България по тенис на маса, в която участват 8-те най-добри тима в страната. Ученик е в 142-о основно училище с ранно чуждоезиково обучение „Веселин Ханчев” в София. Предстои цялата фамилия да се премести в столицата, тъй като другата шампионка от самоковския турнир – Симона, пък е приета в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ”.
Майката на шампионите – Ирина Стоименова, е родом от Бели Искър. След турнира семейство Христеви отиде да се весели на събора на селото, който се провеждаше в същия ден.

Делян Василев

Leave a Reply