Култура, Новини, Статии, коментари

Христо Христов за “В търсенето на Рая”: Съюз на доброто и въображението

Бях изключително изненадан, когато Ангелина ми каза, че е издала книга. В първия момент дори не повярвах, че е нещо сериозно и няколко дни изобщо не я погледнах. Но когато започнах да я чета, останах възхитен. Не бях допускал, че момиче, макар и вече абитуриентка, може да има такова богато въображение и толкова добре да развива целия сюжет в книгата. Дори и зрял писател трудно ще постигне това.
“В търсенето на Рая” е може би въпрос не само на въображение, а и на някаква мечта или опит в предишен живот. Изумен съм в най-добрия смисъл на думата. Посланието на книгата може да се открие още в псевдонима на Ангелина – Белокрила, а след това и в съдържанието. Всичко най-добро, към което човек може да се стреми, го има в книгата – борба за справедливост, борба за светлина, борба за любовта, борба срещу лошите страни в живота. Накрая доброто, светлото, любовта побеждават.
Сигурен съм, че ако продължава да се развива, Ангелина би могла да стане една от най-интересните български писателки. Тя има изключително въображение, изключително усещане и чувство за наблюдение на живота, което претворява, макар и във фентъзи. Вероятно и сънищата й са много богати. Ангелина е момиче с невероятни творчески възможности.

Какво е фентъзи?

Фентъзи е сравнително нов жанр в литературата, появил се официално през 30-те години на миналия век. Фентъзи означава фантазия – всичко, записано от даден автор, е измислено. Разбира се, това не означава, че няма никаква връзка с миналото, бъдещето или настоящето. Дори може да се каже, че този стил произлиза още от митовете и легендите в древността, тъй като те също представляват своеобразно фентъзи.
Фантастиката е нещо съвсем различно, макар думите да са близки. Фантастиката означава фантазиране за бъдещето на основата на научните открития и постижения до този момент.

Leave a Reply