Христо Христов издаде трети том със „Самоковски силуети”

Христо Христов. Снимка: архив

Нов том – трети, на „Самоковски силуети” на Христо Христов излезе от печат. Върху около 200 страници авторът е пресъздал образите на десетки колоритни самоковци, мнозина от които отишли си вече от този наш грешен свят. Христов разказва интересни случки, пише за своите герои с умиление, често и с чувство за хумор, на места пиперлив. Какъвто всъщност е и животът на нашите съграждани.
Тук става дума за Коце Коцов и Христофор Пейчев, но и за Митуш и Генерало, както и за бай Санде Зашкев и Тодор Вълчев, за Дине Костов и Славчо Симов, за Мария Йончева и Янчо Хасков… Хора с принос за развитието на обществото, но и със своите обичайни малки човешки слабости.
Предишните два тома „Самоковски силуети” на Христо Христов – също дело на издателство „Приятел”, излязоха съответно през 2008-а и 2012 г.
„Всеки човек е една Вселена с безброй звезди на радостта, мъката, надеждата и любовта. И затова човекът е неописуем. Никой никого не може да разбере и истински да опише. Защото и този, който се опитва да описва, също е една Вселена. Но друга! Само може да загатне нещо за някого, за нещо, което му е направило впечатление, нещо неповторимо, оригинално, несрещано у други… От всяка Вселена трябва да остане да свети поне една Звезда”, отбелязва в предговора авторът.
В книгата е поместена и творба на неговия ученик, младия писател Або Савчов, дебютирал съвсем наскоро също с книга.
Христов е автор и на няколко стихосбирки, както и на сборници с разкази, есета, статии.
„Филолог, учител, писател, поет, литературен критик, публицист, музикант, заклет любител на велосипеда, естет и мечтател – всичко това се съчетава в личността на Христо Христов”, отбелязва на задната корица на книгата Анна Манова.
Третият том на „Самоковски силуети” може да се намери в редакцията на в. „Приятел”.

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*