Култура, Новини

Христо Христов представи стихове в старинна японска форма

Пред многобройни почитатели на 2 юни в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” Христо Христов представи най-новата си стихосбирка – „Съкровения/Откровения”.
За поетичната книга, написана в почти неизвестната у нас японска форма танка, както и за ролята на поезията, за силата, красотата и богатството й, говориха Любомир Малинов, Иван Ненов, Виолета Кинова, Лили Шуманова. Л. Малинов рецитира някои от стихотворенията на Христов и подчерта ефектното оформление на стихосбирката.
Зина Хаджимитова, Катя Янакиева и Зоя Станкова прочетоха част от стиховете, докато самият автор /познат и като китарист и творец на музика/ им акомпанираше. Христов също представи някои свои творби под музикалния съпровод на учениците си Божидара и Алекс.
Авторът сподели откровено и повода за раждането на поредната си творба – една вълнуваща сърдечна тръпка. Той се спря и на творческата си биография, която включва много и разнообразни произведения, свързани с вълнуващи преживявания. Христов е автор на две стихосбирки с хайку стихове, както и на други книги с поезия, белетристика, литературна критика и публицистика. За търсенията и широкия диапазон на творчество на Христо Христов говори красноречиво и фактът,че е единственият в национален мащаб, който е сътворил танка поезия, както заяви Иван Ненов.Тази японска поетична форма е малко известна в Европа, но предлага по-широки възможности за изява от малко по-популярната у нас хайку поезия.
Доказателство за големите търсения на твореца беше и необичайният начин на самото представяне на стихосбирката. Тази вълнуваща вечер на поезията остави в сърцата на присъстващите много настроение, много топлота и желание за нови подобни срещи.
На запомнящата се вечер на присъстващите се предлагаха „Съкровения/Откровения”, както и други книги на автора. На почитателите си, видимо развълнуван, той раздаде и автографи.
За да види новата стихосбирка бял свят се е погрижило издателство „Приятел”. Книгата може да се намери и в редакцията. Цената е 6 лв.

Leave a Reply