Култура, Новини

Христо Ярловски издаде “Самоковски истории”

Христо Ярловски

Познатият като кмет на града ни и дългогодишен общественик инж. Христо Ярловски се изяви в ново амплоа. Преди броени дни излезе от печат неговата първа книга – “Самоковски истории”.
На 130 страници авторът пише за самоковските картофи и самоковското желязо, за местните хайдути и за американския колеж в града ни, за интересни и весели случаи от своя живот. Някои от своите истории Ярловски посвещава на популярни личности от Самоков. Изключително любопитни подробности разкрива той около причините за пожарите в бившия хотел “Мусала” в Боровец и в хижа “Мусала” през 80-те години на миналия век. Цяло изследване е посветил на “Самоковските паметници”. Безспорен интерес ще предизвика и пътеписът му за Света гора, с който завършва книгата. В началото пък авторът изяснява своето родословие, което прилича на истинска сага.
“Дълго се колебаех, преди да се захвана с припомнянето на тези истории… И все пак ги започнах… Започнах ги за това, че безкрайно много уважавам героите на тези случки… Започнах ги, защото виждам, че животът ни постави в някакъв калъп и ние станахме прекалено еднакви, а всеки от тях е различен, самобитен, оригинален и по своему е един самоковски чешит – онова, което във времето е правело Самоков и самоковеца по-различни от другите. По-различни в добрия смисъл на думата”, изповядва Ярловски.
В книгата са публикувани и десетки малко познати снимки от самоковската градска среда от втората половина на 19 в. до наши дни.
Авторът изказва благодарност за съдействието на Историческия музей в града ни и на издателска къща “Приятел”.
Редактор на новата книга е Тодор Попов, а графичният дизайн е дело на Надка Вардарова. “Самоковски истории” може да намерите в редакцията на в. “Приятел”.
х х х
Христо Ярловски е роден през 1946 г.в Самоков. Завършил е Техническия университет в София и Академията за обществени науки в Москва. Бил е кмет и зам.-кмет на общината. Работил е във фабрика “Слатина” и като директор на банка. Дългогодишен общински съветник. И в момента заседава в местния парламент. Има публикации в пресата. Женен е, с две дъщери и внук.

Leave a Reply