Култура, Новини, Статии, коментари

Хубава традиция поставя тъжни въпроси

Снимка: архив

Злободневно

В Широки дол на Богоявление бе отслужена литургия, няколко души търсиха кръста, докато го намерят, младоженци не се уплашиха от студената вода.
Традицията бе спазена и това е хубаво, но мен ме тревожат някои неща, които силно се набиват в очите и са в контраст с традицията и спомените от миналото.
Като дете си спомням, че имаше зими, когато младоженците със секири разбиваха леда на Палакария, за да направят по-удобна широка дупка за своето ритуално къпане.
Никой не ползваше превоз, а мокър, тичайки, се връщаше в къщи. Сега гледаме коли, джипове – кои от кои по-скъпи. Това може да се коментира от различни гледни точки, но истината е, че мнозина например изобщо не се движат за здраве.
Още по-тревожно е, че р. Пакалария е замърсена до неузнаваемост. Водата е мътна, с някакви зелени, сини и кафяви оттенъци. Не знам още какви цветове не биха се открили в нея…
Реката е събрала всички мръсни канали от селата в Палакарията, за да ги остави на жителите на последното село преди вливането в Искъра. Възможно е замърсители да са и някои производства. А колкото и да е парадоксално, през лятото тук се къпят дечурлигата от селото, пък и гостенчета от София, Самоков и другаде.
Навремето тук, в реката, идваше риба от язовира. При сегашната мръсотия не знам как ще диша тази риба…
Деятели на еко организациите се загрижиха, и с право, за сметищата около Самоков. Очаквам обаче по този начин да се воюва и за чистотата на реките, в частност на Палакария, която минава през толкова много села в Самоковско!… Готова съм лично да се включа активно във всяка подобна инициатива.

Райна Бакрачева

Leave a Reply