История, Култура, Новини

Художникът Павел Кръстев или как за изкуството няма възраст

Изложба по случай 130 години от рождението на даровития самоковски художник

Много приятна изненада през тези зимни дни бе изложбата с творби на Павел Кръстев, открита на 20 февруари в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.
Общо 32 произведения на съвсем рано отишлия си творец – 30 от фонда на Историческия музей и 2 от частна колекция, сгряват с колорита си залите и ни пренасят в един друг свят преди повече от век, населен с тогавашното самоковско всекидневие, с характерни образи на мъже и жени, с топли битови пейзажи, с честване на светли празници и романтични младежки серенади. Тук са прекрасният „Портрет на мъж” и портретите на момичета, „Пазар в Самоков през XІX в.” и „Великден”, впечатляващото платно „След боя” и „Портрет на военен”…
Една галерия от чудни стари къщи и хора, от мили битови сцени и митични предания. Може само да си представя човек колко още много  творения щеше да създаде този забележителет художник, ако снаряд на фронта през Първата световна война /септември 1916 г./ не прекъсва съвсем без време земния му път.
Както обаче заяви при откриването на изложбата директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов, „Ненавременната смърт е победена от вечното изкуство”, а „малкият брой художествени творби сякаш увеличава стойността им”.

С големи усилия са реставрирани и върнати към живот чудесни рисунки на младия творец, които десетилетия не са виждали бял свят. Сега е важно да се съхранят и да се опазят не само за съвременниците, но и за бъдещите ценители на родното изкуство.
По време на Първата световна война в София е организирана уникална по рода си изложба на военния художник Павел Кръстев /средствата от която отиват в помощ на войнишки семейства/, посмъртна негова изложба е уредена отново в столицата /на бул. „Руски” 6/ през 1968 г., но сега в родния му град за първи път се представя по-цялостно този сравнително по-малко известен, а много талантлив творец.
Павел Кръстев е роден през 1890 г. в Самоков, в уважавано възрожденско семейство. След завършване на самоковската гимназия учи в Държавното рисувално училище в София, при проф. Стефан Иванов и проф. Харалампи Тачев. Още като студент печели конкурси и участва в украсата на току-що построения храм-паметник „Св. Александър Невски”. Взема участие в Балканската, както и в Първата световна война, където на фронта е заедно със своя приятел, забележителния лирик, също живял в Самоков, Димчо Дебелянов. Близки и роднини на Кръстев са големите наши художници Наум Хаджимладенов, Цветана Мицеева и Преслав Кършовски.

Присъствалите на откриването наследници на Павел Кръстев – Цветанка Тодорова и Михаил Михайлов /който е и председател на Комисията по култура при Общинския съвет/, заявиха за „Приятел”, че благодарят на колектива на музея – организатор на изложбата.
Издаден е и каталог с творби на Павел Кръстев с автор Любомир Николов, уредник в музея. Луксозното издание представлява 12-а книжка от сполучливата музейна поредица под надслов „Галерия „Самоковски художници”.
Самата изложба ще бъде на разположение на почитателите на изобразителното изкуство през цялата идваща пролет.

Тодор Попов

Leave a Reply