Художници от 3 страни ще покажат творби от пленер на 19-и в Самоков

Ако не отидеш сега в Говедарци – в разгара на есенния сезон, можеш само да съжаляваш. Пъстрооката есен така се е развихрила, че всяко кътче е като картина на най-великия художник. Пред теб са всички нюанси на жълтото, червеното, кафявото сред зеленото на боровете и всичко е прекрасно.
Този сезон е избран от организаторите на пленера „Творчески хоризонти” – да се насладят участниците на природните красоти и да ги пренесат на платната.
Хотел „Калина” в селото става техен творчески дом, а тук ги е довел Иван Шуманов, ръководител на школата за изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” при самоковското читалище „Младост”.
Участниците в пленера са подбрани чрез конкурс. Комисията е отсяла от 30 кандидати 14 млади и талантливи художници – три момичета от Сърбия, две момчета от Албания, а останалите са българи от Шумен, Стара Загора, Бургас, София и Хасково. Всички са завършили художествени училища и са със значими постижения в живописта и графиката.
Когато пристигнах в хотела, участниците в пленера все още ги нямаше. Бяха си дали почивка за творчество, но се качили на хижа. Така събрали още много вълнуващи впечатления, сили и хъс за нови творчески изяви.
Разгледах готовите рисунки и другите – недовършените. Те предстои да бъдат дорисувани, а в края на тази седмица – в неделя, на 19 октомври, от 12 ч., да бъдат изложени в галерията на Нейко Нейков в Самоков. Тогава всеки ще може да се наслади на това, което са сътворили през последните десетина дни Лора Янева от Бургас, Свилен Земеделски и Добромира Димитрова от Шумен, Жасмина Иванова от Стара Загора, Петя Георгиева от София, Александра Обрадович, Йована Сибинович и Ана Джапович от Сърбия /първата е от Пирот, а другите две – от Белград/, Роланд Рунай и Ариан Медиу от Албания /гр. Вльора/.
Заедно с тях е и Силвия Топалова от София, която живее и твори в Перник.
„Завършила съм инженерна химия. Бях студентка в Художествената академия. Сега се занимавам с рисуване. Обичам да рисувам портрети, особено женски. Затова съм намислила тази или утре вечер да направя портрети на момичетата – те са красиви, добри и много талантливи. Ходила съм на доста пленери. Говедарци е много красиво място и привлича всеки, който веднъж го е видял. Хората, които тук ни приеха, са много внимателни, радушни, интелигентни и с чудесно отношение към изкуството. А и как готвят!…”, сподели Силвия.
Тя ми подари своя диплянка, в която е проследен дългият й и богат творчески път – с доста участия в изложби в България и чужбина, с много награди и признание.

Проф. Стефан Алтънков е доктор по изкуствознание. Завършил е Художествената академия в София – живопис. Рисува всичко, на което, както казва, като му спре погледът, му трепва сърцето. Вече 30 години преподава и в Софийския университет, в катедра „Изобразително изкуство”.
„Нивото на пленера се вдига, което е много важно. Тук дойдох, за да гледаме, да коментираме, да се учим един от друг. И аз ще направя някоя и друга картина. За да бъде възприета картината от хората, е нужно настроение. Да изживееш нещата около себе си, за да ги прехвърлиш върху платното. Почти станах психолог. Достатъчно е да погледна някого в очите и по лицето му ще позная дали този човек е добър, дали е талант, дали ще излезе от него нещо. Ето сега, виждам в тези млади хора много силни личности, с талант, и вярвам, че те все повече ще го развиват”, довери проф. Алтънков.
Професорът се радва, че младият самоковски художник Иван Шуманов е вече сред неговите студенти.
Шуманов пък не може да се нахвали от собствениците на хотел „Калина”, които за четвърти път приемат в комплекса си художници, и от другите спонсори – Снежана Кибарова от фирма „Захарно петле” и Сотир Немов от „Си Комерсиал”.
На участниците в пленера са осигурени нощувката, храненето, културните и забавните програми, художествените материали /боите и платната/, превоза, връзките с обществеността в Говедарци и Самоков.
Макар че този пленер няма конкурсен характер, всеки от участниците се старае да направи най-хубавите платна, върху които да грейнат картини от Самоков, Говедарци, Рила и пр. Накрая всеки ще получи сертификат за участие в пленера.
Стаите на хотела сега са превърнати в работни ателиета. Вървейки по коридорите или качвайки се по стълбите пък не можеш да се наситиш на десетките картини – живопис и графика, на дърворезбите, дървопластиките. Нещо, което досега на друго място не към видяла.
Изчаквам собствениците да се върнат от разходка с двете огромни кучета – Верди и Ванда, порода самоеди, които вече са приятели с гостите.
„Това е бащината къща, в която живея от 17 години. Направих я хотел и той беше първата частна къща за гости в Говедарци” – Красимир Джамбазов набързо ми разказа за себе си и за съпругата си Елия, чиято сестра е художничка и тя май ще накара и Елия да сътворява още красота в този дом – истинска картинна галерия с творби, дарени от наши и чужди автори.
Домакинът дори поясни, че има още десетки картини, които съхранява, но няма място за тях.
Участниците в пленера са изключително благодарни на своите спонсори, на стопаните на хотела, както и на Веселин Хаджиангелов и Мариана Лобутова, които са ги запознали с част от забележителностите на Самоков и района – комплекса Цари мали град над Белчин, Боровец, Историческия музей в Самоков, Девическия манастир и Сарафската къща в града ни.
Аз пък се радвам, че все още, въпреки всичко, на тази земя има такива хора – с очи, сърце и душа, обърнати към красивото, към творчеството, към изкуството. За тях и за тези, на които помагат, трябва да се говори, да се пише, за да се знае и помни техният достоен и богат живот.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*