Култура, Новини

Художници от 5 държави ще творят в Самоков

От петък, 27 юли, в Самоков стартира Четвъртият международен симпозиум по живопис и скулптура. Традиционната изява с инициатор Радостина Доганова ще бъде открита от 11 ч. в Доспевската /Зографската/ къща.
В продължението на десет дни творци от страната и чужбина ще работят в културния паметник и приказния му двор. Художниците ще се запознаят с миналото на града ни, ще посетят паметници на културата и природни забележителности в района и ще пресъздадат видяното и преживяното в творбите си.
Програмата включва срещи и творчески работилници с деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип, както и съвместна работа с обитателите на Дома за стари хора.
В симпозиума ще участват художници от Австрия, Словакия, Кипър, Румъния и България – Деян Янев, Моника Тошева, Атанас Колев, Станислава Стоянова, Андрей Будеску, Румен Панайотов, София Хаджипапа-Джи, Ерина Боянова, самата Радостина Доганова, както и самоковците Красимира Дренска и Иван Шуманов.
Румен Панайотов е скулптор. Завършил е Националната художествена академия. Специализирал е в Белгия и Франция. Носител е на първа награда от конкурс на Художествената академия. Участвал е в много изложби и симпозиуми в страната и чужбина.
Ерина Боянова е графичен дизайнер. Завършила е Националната художествена академия. Работи върху изграждането на комплексен визуален облик на институции и материали (печатни и дигитални), разработва концепции за оформление на изложби, експериментира с различни приложни похвати.
Станислава Стоянова е завършила Националната художествена академия. Известна е с редица изложби в Италия, Великобритания и България, както и с изяви в Китай, Турция и др. Асистент е в Художествената академия.
Моника Тошева е докторант в Националната художествена академия. Има самостоятелни изложби в страната и чужбина. Нейни картини се намират в частни колекции и галерии.
Атанас Колев е член на Групата на пловдивските самодейни художници. От 1989 г. живее в Австрия. Ръководи галерия. Член е на Съюза на професионалните художници в Австрия. Художествен директор е на ежегодния международен симпозиум „Ателие на Дунав“.
Деян Янев е магистър по живопис от Националната художествена академия. Специализирал е във Виена и Париж. Има 17 самостоятелни изложби в България, Германия и Франция. Участник е в международни проекти и носител на награди за живопис.
Андрей Будеску е завършил Университета по изкуство и дизайн в Клуж, Румъния, където защитава докторантура и сега е преподавател. Работи в областта на художествената фотография. Автор и организатор е на индивидуални и групови творчески проекти.
Самоковката Красимира Дренска работи в областта на хартиеното изкуство, живописта, дигиталната графика, изкуството на екслибриса, ръчно изработената книга. Носител е на няколко награди. Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в София като преподавател по изобразително изкуство.
Самоковец е и Иван Шуманов, който през тази година завършва с отличие бакалавърска степен в СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Изобразително изкуство”. Автор е на десетки стенописи и на 6 изложби в София, Дупница и Самоков. Носител е на много награди. Участник е в изписването на черкви. Ръководи школа по изобразително изкуство.
Мотото на изявата през тази година е ”Terra culta” /в превод от латински – култивирана, обработена земя; земя, богата на културни традиции/.
Симпозиумът се организира ежегодно от 2015 г. насам. Организатор е Община Самоков. Целта е да се поддържат и развиват художествените традиции в града ни, както и да се представят нови форми на съвременното изкуство.
Авторитетният културен форум ще завърши с изложба на 3 август, петък, от 18.30 ч. в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”. На изложбата художниците ще покажа творбите си, сътворени по време на симпозиума.
Партньори на традиционната изява са Историческият музей, Художествената галерия „Проф. В. Захариев”, читалище „Младост 2003“, а подкрепа оказват “Самел-90” АД, ресторант „Мадаровата къща“ и хотел „Арена“.

Leave a Reply