Култура, Новини

Художници от 6 държави на симпозиум в Самоков

В четвъртък, на 3 август, започна Третият международен симпозиум по живопис и скулптура „Самоков 2017”. Организатори са Общината и Радостина Доганова, а официалното откриване беше в Доспевската къша /Школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф”/.
В симпозиума участват Сандра Ансело (Франция), Катрин Бурдон (Франция/Германия), Васо Тупоу (Кипър), София Хаджипапа Джи (Кипър/България), Лаура Димитрова, Стефан Алтъков, Васко Славков, Явора Петрова, Ивана Петрова, Светлин Балездров, Иван Шуманов (България), Радостина Доганова (България/Словакия), Христо Гелов (Испания/България).
Участниците се представиха накратко и споделиха, че са впечатлени колко много култура има в нашия град. Те заявиха, че контактът с публиката е много важен за всеки художник.
„Винаги идвам с любов в Самоков и с любов го показвам на всички творци. Доспевската къща пък е едно страхотно място, пълно с много творческа енергия. Сигурна съм, че този симпозиум ще бъде още по-успешен от предишните”, развълнувано се изказа Радостина Доганова.
Зам.-кметът Люба Кленова изтъкна, че през очите и ръцете на гостуващите творци ние, самоковци, имаме възможността да погледнем на любимия си град от друга гледна точка. Тя отбеляза, че явно и самият град приветства своите гости, като ги посреща всяка година с прекрасно слънчево време.
Заключителната изложба ще бъде подредена на 11 август, петък, в 18.30 ч. в Доспевската къща.
Участниците в симпозиума вече се запознаха с някои забележителности на Самоков, а днес са на разходка в Рила и ще гостуват на Центъра за настаняване от семеен тип.
Партньори при организацията на различните изяви са читалище „Младост“, Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ и асоциация „Онгъл“, а подкрепа оказват и “Самел-90” АД, ресторант „Мадаровата къща“ и хотел „Арена“.

Leave a Reply