Култура, Новини

Художници от 7 държави участват в пленер в Самоков

В дните пред празника на Самоков градът ни ще бъде домакин на изложба „Планината и хората” – живопис и скулптура. На 14 август в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” свои творби ще представят участниците в международния симпозиум по живопис и скулптура „Самоков – 2015”. Автор на проекта е Радостина Доганова, която живее и твори в Братислава /Словакия/, но е отдавна свързана с нашия град.
В подготовка за изложбата на 6 август в школата за изобразително изкуство „Захарий Зограф” бе открит пленер за художниците. Присъстваха всички участници. Сред тях бяха кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, общинският съветник Светлана Атанасова, културни деятели.
Г-жа Доганова представи обстойно участниците в пленера и изтъкна, че те са известни, стойностни художници, които имат изяви в различни райони на света. В града ни през следващите дни ще творят общо 10 представители на артистичните среди в Словения, Испания, Германия, Словакия, Австрия, Кипър и България – Маша Гала, Христо Гелов, Клемен Брун, Радослав Генев, Ина Линдеман, Зорница Гурова, Радостина Доганова, Красимир Митов, София Хаджипапа и Светослав Стефанов.
След запознаване със забележителностите на града и района вдъхновението на художниците ще се изрази в картини и скулптурни произведения, които ще бъдат представени на изложбата в галерията.
Г-жа Доганова благодари на Общината, на Св. Атанасова, инж. Петър Георгиев и на всички, съдействали за организиране на пленера.
Кметът Георгиев поздрави участниците, пожела им вдъхновение и заяви, че чудесната идея е подкрепена от Общинския съвет. Градоначалникът изрази и надежда, че пленерът ще се превърне в традиция. Георгиев запозна гостите с историята на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”, която се спонсорира от Общината и се връчва ежегодно от авторитетно жури. Желанието на общинското ръководството е да се развива тук културният туризъм.
Присъстващите бяха почерпени с красиви и вкусни малки питки, приготвени и поднесени от бившата възпитаничка на школата „Захарий Зограф” Габриела Велчева, и с айран. Гостите имаха и възможност да разгледат ателието на клуб „Ръкоделие” с ръководител Ани Йовева, което се намира в същия двор. И Ани, и Габриела посрещнаха гостите, облечени в красиви народни носии.

Евгения Попова

Leave a Reply