Култура, Новини

Цари мали град, Златото на гетите и Мощите на св. Йоан – на финал в неделя

Възстановената древна крепост Цари мали град край Белчин, Златото на гетите от Омуртаговата могила в Свещари и Мощите на св. Йоан Кръстител, открити в храм в Созопол, се подредиха в този ред след третия тур на националното гласуване за „Чудесата на България” – кампанията, организирана от в. „Стандарт”.
След 17 ноември резултатите бяха нулирани и сега се провежда електронно гласуване само за тези три топ обекта.
Сега е четвъртият, последен етап на надпреварата. В неделя, на 24 ноември, от 19,30 ч., в специално телевизионно шоу по TV7, ще бъде обявен победителят. Предаването ще продължи час и половина и ще включва разисквания на живо, както и спектакъл с участието на много звезди.
Екипи от известни учени и специалисти ще защитават трите големи открития на последното десетилетие. Начело на тима на Цари мали град ще бъде зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, подпомаган вероятно от председателя на фондация „Възраждане на Белчин” Симеон Пешов, от археолога Веселин Хаджиангелов и др. Останалите два отбора ще се водят от проф. Диана Гергова и от проф. Божидар Димитров.
Както е вече известно, по същото време в неделя – от 19 ч., Общината и фондация “Възраждане на Белчин” организират в зала „Самоков” „X Factor концерт” с участието на Рафи, Ангел и Моисей, Таня, близначките Александра и Владислава. Входът е свободен.
Междувременно, във връзка с кампанията, кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви: „Възможността, която ни се даде – да възстановим археологическите разкопки и да ги превърнем в истинска атракция, заедно с кулите, с портата, ни помогна да опознаем историята си по-добре. Гордеем се с постигнатите резултати, защото Цари мали град е богатство за всички българи. Който не го е посетил, нека заповяда и да се убеди, че има какво да научи. Обектът е с изключителна стойност за мен и за всички от Самоков, защото в много кратък срок от място, което представляваше само разкопки и буйна растителност, се превърна в историческа забележителност. Всеки лев, който е вложен в обекта от европейското финансиране и средставата на Общината, има смисъл.”

Leave a Reply