Новини, Шарен свят

Цари мали град се бори за „Емблематична сграда на България”

Снимка: http://ludetini2.blogspot.com/

Възстановената късноантична крепост Цари мали град на хълма Св. Спас над Белчин участва в конкурса „Емблематичните сгради на България“. До 30 ноември т. г. желаещите могат да гласуват и да подкрепят комплекса на сайта на конкурса – www.emblematichnitesgradi.com.
Организатори на начинанието са Аlpha Bank и „Градът Медиа Груп”.
Целта е да се помогне на повече хора да опознаят културното наследство на страната ни, да се популяризират значими обновени или реставрирани обекти през последните години.
В сайта може да се разгледа всяка от предложените 12 сгради и да се научат интересни факти. Сградата, която събере най-много гласове, ще стане „Емблематична сграда на България за 2014 година”.
„Участието в конкурса е голяма чест за нас. Кандидатстваме наред с центрове като Велико Търново и Пловдив. Разбира се, това участие ни прави и голяма реклама”, коментира на 10 ноември ръководителят на комплекса Цари мали град Веселин Хаджиангелов.
Междувременно стана известно, че ръководството на възстановената крепост кандидатства и по нов проект на норвежка програма. Целта е да се осигурят средства за реставрация на две стопански сгради и подготовката на две нови експозиции.
„Засега работата по тази програма е замразена, но няма да се откажем да кандидатстваме, защото довършването на обекта е важно, а е свързано и с много средства. Ще кандидатстваме просто до дупка по този фонд или по друга програма, за да изпълним замисленото”, категоричен бе Хаджиангелов.

Евгения Попова

Leave a Reply