Царшишманови дни се състояха за 9-и път

Деветите Царшишманови дни /същевременно и 35-и научни четения на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”/ се състояха от 2 до 4 октомври в града ни с подкрепата на Общината, Историческия музей, фирма „Екип 123” и импресарско-издателската къща „Род”.
Програмата включваше международен научен симпозиум под надслов „Вяра и култ” и фестивал на късометражния филм и фотография „Балканска културна филмотека”, който отбеляза своя 10-и сезон.
Дните тази есен бяха посветени на 1150 години от обявяване на християнството за официална религия в България/ 865 г./ и на 180 години от завършването на православния храм „Свето Въведение Богородично” /Долномахленската черква/ в Самоков /1835 г./.
В традиционния научен форум, състоял се в залата на петия етаж в сградата на Общината и в музея, участваха учени от асоциацията, СУ „Св. Климент Охридски” и други наши университети, научни институти и различни институции, както и научни работници от Русия, Полша, Германия и Македония.
При официалното откриване на 2 октомври присъстващите бяха топло приветствани от зам.-кмета Сия Шехтанова, която изтъкна и дългогодишното, традиционно добро сътрудничество на Община Самоков с асоциацията. Участниците бяха поздравени и от главния секретар на асоциация „Онгъл” д-р Росен Малчев, както и от директора на самоковския музей Веселин Хаджиангелов.
Със свои доклади участваха и наши съграждани – доц. д-р Константин Рангочев /който е и секретар на асоциация „Онгъл”/, Веселин Хаджиангелов, свещ. Михаил Колев, уредничката в Историческия музей Десислава Каназирова, председателят на Краеведското дружество Георги Захов.
Сред разглежданите теми бяха: „Историята на храм „Въведение Богородично”, „Модели на фолклорното православие: вяра – култ – молитва в Самоков и Самоковско”, „Православните храмове и параклиси в Шипочан – опора на вярата и народността”, „Алинският манастир – минало и настояще”, „Курбаните в Самоковско /традиция и иновации/”, „Шишманово кале – втори етап от археологическите проучвания и началото на социализацията му”, „Празници и празнуване в Самоков във времето на социализма”, „Самоков – музиканти и оркестри” и др.
Активно бе участието в дискусиите.
В градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” бе открита фотоизложба „Кирило-Методиевската традиция в православното християнство”. На откриването присъстваха и ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”, водени от директора на учебното заведение Георги Велев.
Представена бе книгата на доц. Пламен Бочков, ректор на Нов български университет, „Веда Словена – 140 години по-късно”.
Първа награда на Балканската културна филмотека не бе присъдена. Поощрителната награда получи филмът “Освещаване на българската църква „Св. Димитър” в Истанбул” с оператор и монтажист Константин Панайотов от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
Вечерта на 3 октомври бе даден коктейл.
Възползвайки се от хубавото време, участниците във форума разгледаха и някои забележителности на нашия град и района.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*