История, Култура, Новини

Цар-Шишмановите дни започват на 4 октомври

За 13-и път от 4 до 6 октомври – петък, събота и неделя, в града ни ще се състоят Традиционните Цар-Шишманови дни, които са и 39-и научни четения на асоциация „Онгъл”. Форумът се организира със съдействието и финансовата подкрепа на Община Самоков.
Темата е „Пренасянето на сакралност (локално – регионално – национално)“. „Дните…” са посветени на 550-годишнината от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир (1469 г.), 200-годишнината от кончината на основателя на Самоковската художествена школа Христо Димитров /1819 г./, 160-годишнината на читалище-паметник „Отец Паисий–1859” и 30-годишнината от началото на научните проучвания на „Онгъл” в Самоковска община (1989 г.).
Цар-Шишмановите дни ще бъдат официално открити на 4 октомври, петък, от 9.30 ч. в хотел „Арена”, конферентната зала на петия етаж.
Ще се състоят международен научен симпозиум, 14-ият фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм, фотография и изложбена експозиция „Балканска културна филмотека”.
В „Дните…” ще участват известни учени и музейни специалисти от България и чужбина. Сред докладчиците ще бъдат и самоковци – секретарят на „Онгъл” доц. д-р Константин Рангочев, директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов, краеведът Иван Ненов, младият историк Силвио Томов.

Leave a Reply