Култура, Новини

Цв. Мицеева-Кършовска, В. Никова и училище направиха дарения на музея

Училище “Митрополит Авксентий Велешки”, Вера Никова и Цветана Мицеева-Кършовска направиха ценни дарения на Историческия музей.
Мицеева-Кършовска дари две творби на своя съпруг – видния български график и живописец Преслав Кършовски. Художничката подари на музея и девет свои живописни платна.
Както е известно, Пр. Кършовски почина почти столетник – на 98 години. Г-жа Кършовска пък сега е на 97 години. Тя е направила дарението, защото Самоков е родният й град, тук е сътворила и прекрасни пейзажи от рилската природа. Цветана е следвала живопис в Художествената академия при проф. Дечко Узунов. Била е учителка в Самоков, реставратор и уредник на отдела за чуждестранно изкуство в Националната художествена галерия. Художничката възнамерява да дари на музея и ценни документи и снимки.
Популярната общественичка Вера Никова /90 г./ пък е дарила цялата си лична библиотека на читалище-паметник “Отец Паисий”. Благородното дело е станало действителност пак със съдействието на музейните специалисти.
На 4 юли музеят получи изключително ценно дарение и от името на ОУ “Митр. Авкс. Велешки” в лицето на директорката му Ирена Коцева. Тя предаде за съхранение училищния архив от периода 1883-1945 г. Архивът има голямо историческо значение, тъй като съдържа главни класни книги и друга важна училищна документация.
Директорката на музея Нина Христовска изрази голяма признателност за дарението. “Цяло чудо е, че толкова години е съхранен този архив, сега ще бъде запазен и за идните поколения в богатия фонд на музея”, заяви г-жа Христовска.

Leave a Reply