Култура, Новини

Целебният камбанен звън

В древна Русия считали, че камбанният звън е молитва, звучаща икона. От поколения знаели, че камбаните имат уникалното свойство да лекуват, благотворно да влияят върху човека. Сега вече можем да кажем, че въздействието им се дължи на широкия спектър на звука – от ултра- до инфразвук. Такъв звук е способен да избави човека от стресово състояние, да балансира обмяната на веществата, да нормализира сърдечната дейност. В резултат организмът изработва хормон, укрепващ имунната система.
И още една важна особеност: камбанният звук пагубно действа върху болестотворните микроби и вируси. Това свойство руските изследователи установяват неотдавна – през 70-те години на миналия век. Но предците им са го знаели отдавна. По време на епидемии камбаните звучали денонощно, при това от всеки храм – със свой звън. Това самият цар изисквал със специален указ. Интересно е, че звънарите много рядко боледували от простуда, макар и да изпълнявали своето задължение в студ и мраз.
През 2005 г. сибирски учени провеждат любопитен експеримент. Популярно казано, поставят „бульон” с патогенни бактерии под звъняща камбана. Резултатът: бактериите спират да се размножават, а след това и умират.
В Ростовска област изследват въздуха след камбанен звън. Оказва се, че „атмосферата е толкова стерилна като в болнична операционна”.
Такива изследвания са правени много и потвърждават констатациите, които тук посочваме. Трябва обаче да отбележим, че най-пълно целебното въздействие на камбанния звън е при слушане на живо.
За Самоков това не е проблем, в него има много храмове. Църковните служби се съпровождат с камбанен звън. Нека да се вслушваме в него. За съжаление поради карантината няма възможност да се посещават храмовете, да се попие атмосферата там, да се послушат камбаните. Пък и самият звън не е продължителен като в Русия. И въпреки това той е полезен. Полезен е и за това (освен по-горе посоченото), че ефективно подпомага възстановяването след стресова ситуация и справянето с депресия.
Тъй като в условията на карантина движението е ограничено, може да се слуша висококачествен аудиозапис на камбанен звън. Наистина в такъв случай се губи част от качеството на звука и се намалява съответно лечебното въздействие. Положителното е, че може да се избере най-подходящ запис според индивидуалните предпочитания. Въздействието на камбанния звън се запазва значително, особено като психотерапия, намаляваща тревожността и депресията.
Къде да се намерят такива записи? Интернет не винаги е надежден за намиране на автентичен камбанен звук, затова по-подходящ вариант е да се поръча лицензионен диск със записи на камбанен звън от руски храмове. Ако и тук срещате затруднение, такива записи можете да послушате на нашия сайт „Научноизследователски център по биофотоника” (biophoton-research.eu), в раздела „Зона за отдих”.
Бъдете здрави, пазете себе си и близките си!

Проф. Геннадий Маклаков

Leave a Reply