Цената на хляба в Самоков не просто нарасна, а скочи

През последните дни и в нашия град и район истинска шокова промяна преживява цената на хляба. Тя не просто нарасна с 5-10 стотинки, а буквално скочи с 20-25 ст. или с 25-30 %, а в някои случаи и повече.
Част от производителите и търговците направиха това наистина шоково. При други промяната вървеше постепенно, но ефектът е същият. Един самун вече струва около лев, да не говорим за цената на по-скъпите и по-здравословни видове хляб.
Обясненията са, че поскъпването се налага заради лошите климатични условия, поради които количеството и качеството на житото не са добри. Свой „принос” сигурно има и нарасналата цена на енергоносителите.
Във всичко това сигурно има истина, но доколко поскъпването е оправдано и дали природните условия и цената на газа не се използват до голяма степен като параван за него, за обикновения потребител, който и без това е притиснат от мизерни заплати и пенсии, остава загадка.
Освен всичко друго в случая става дума не за някакъв случаен продукт, а за „хляб наш насущний”. Неговата цена винаги има не само икономически, а и социални измерения.
И отново ще са потърпевши бедните, които съставляват основната част от обществото, включително и в нашия регион. Едва ли за някого е тайна, че по-голямата част от обществото ни се състои от 1 % богати и към 60 % бедни, които оцеляват буквално ден за ден.
Има предположения, че скокът на цената се формира повече от търговците за сметка на производителите и че между големите вериги съществува нещо като „скрит картел”, вследствие на което поскъпването става едновременно.
От друга страна евентуалното намаляване на ДДС на хляба на 5 %, каквито предложения има /в ЕС само България и Дания нямат диференцирано ДДС върху храните/, според експерти не би имало голям ефект, тъй като съмненията в такъв случай са, че производителите и търговците ще използват оставащата сума не толкова за поевтиняване или задържане на цената, колкото за увеличаване на печалбата.
Само до преди един-два месеца се твърдеше, че няма притеснения и че не би трябвало да се увеличава цената на хляба, или че ако това стане, то ще бъде минимално. Получи се обаче точно обратното.
Земеделският министър беше заявил готовност дори да говори с ръководителите на големите вериги да продават хляба на практика без печалба. Вероятно е имало и такива разговори, но явно резултатът не е положителен.
Пък и специалисти са на мнение, че цената на хляба не може да се задържа изкуствено, но за сметка на това трябва да се помисли, и то спешно, за повишаване на обидно малките доходи на мнозинството от населението.
Сега например огромна част от работещите са на минимална заплата, а по-голямата част от пенсионерите са с пенсии под 321 лв., което е официалният социален минимум. Не малко от възрастните дори получават и само по около 200 лв. на месец, при което самото оцеляване на човека остава под въпрос.
Очевидно производители, търговци и управляващи трябва да се съобразяват и с общественото недоволство. То засега се изразява главно в разговори между хората и в призиви и тревожни и възмутени споделяния в социалните мрежи, но скоро не е изключено да придобие и по-различни и драстични форми. В случаи като с хляба ножът наистина опира до кокала.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*