Център на парк „Рила” ще се изгражда в Самоков

Посетителски и информационен център на Националния парк „Рила” ще бъде построен в нашия град.
В бъдещата модерна многофункционална сграда /между двата големи моста на Искъра в централната част на града ни/ ще се обособят зала за провеждане на презентации и обучение на организирани групи, места за експозиции и помещения за офиси.
Това ще даде възможност за информиране на посетителите за природните ценности на парк „Рила“. Чрез центъра ще се предоставя полезна информация за туристическите маршрути, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия. Ще се създадат и условия за осъществяване на екологични образователни програми за ученици и студенти, природолюбители, гости на Самоков и близките курортни комплекси.
Правителството е възложило на директора на парк „Рила” да сключи договор с кмета на община Самоков за покупка на имот за изграждането на центъра. След придобиване на имота той ще бъде предоставен безвъзмездно за управление на Министерството на околната среда и водите за нуждите на парка.
Имотът с площ 513 кв. метра ще бъде закупен за 36 400 лв. без ДДС. Средствата ще бъдат осигурени по проект от Оперативна програма „Околна среда” /2007-2013 г./, по който дирекцията на парка е бенефициент.
Посетителски център парк „Рила” сега има само в курорта Паничище над Сапарева баня.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*