Новини, Читателски

Циганско лято

Не знам защо тези слънчеви и прекрасни дни през октомври и ноември носят такова име. Но те ни донесоха на всички много топлина и възможност да довършим някои подготвителни работи за зимата.
Имах възможност девет дни да обикалям горите край селото ни – Широки дол. Насладих се на красотата, която е нарисувала природата със своята палитра – от светло жълто до тъмно червено. А тревите – презрели – ухаеха и омайваха усета така, че дишах с пълни гърди и се наслаждавах на тази неповторима есенна красота.
От друга страна всички семейства спестихме и по някой лев за отопление. Това си е цяло богатство за бедните, които никак не са малко.
Много стопани можаха да приберат спокойно картофите, да засеят есенниците.
Видях и едно циганско семейство – баща и две деца, да събират картофи по нивите. Такива картофи все още има, защото никога стопаните не могат да ги съберат на сто процента.
И овцете, и кравите, козите, доколкото ги има, все още са по полето и ще спестят на стопаните си от сеното, което с толкова труд и средства е прибирано за зимата.
Е, няма вече гъби, нощите са по-хладни, но да благодарим на Бога, че ни подари толкова топлина и слънце през тези есенни дни – Циганското лято.

Райна Бакрачева

Leave a Reply