Култура, Новини, Шарен свят

Цигуларят Васко Василев дари самоковци с истински празник

Световноизвестният цигулар Васко Василев и квартет “Амадеус” направиха истински празнична за самоковци вечерта на 20 август.

Те бяха музикантите, които тази година, по утвърдена вече традиция, в рамките на честванията на Деня на града ни изнесоха концерт на открито, като подиум също по традиция бе терасата на Историческия музей, а зала – градинката отпред /северно от читалище-паметник “Отец Паисий”/.

Местната културна общественост, а и цялото гражданство, очакват винаги с нетърпение тези празнични спектакли. Така беше и този път. Седящите места – столове и пейки, въпреки че бяха около хиляда, се заеха много време преди обявения час. Сред нетърпеливата публика бяха и кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, заместник-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, общински съветници. Тук бяха и почетните граждани на Самоков Васил Чакъров и Христофор Пейчев, както и експредседателката на местния парламент Лиляна Янкова.

С интерес, уважение и аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на “Амадеус”. Облечени в костюми от 18 век, музикантите ни пренесоха в романтичното време на своите героини.

“Залата” направо пък се взриви при появата на Васко Василев. Той изпълни виртуозно предвиденото в програмата. Възторжените аплодисменти го накараха да се представи и с още популярни пиеси. Като че ли безкрайни бяха аплаузите, когато талантливият цигулар слезе да свири сред самата публика. А след приключване на изпълненията му хората не бързаха да се разотиват, а развълнувани, споделяха помежду си своите ярки впечатления.

Дълго ще се помни този концерт. С вълнуващите преживявания от талантливите изпълнения, с дългата опашка за автографи от Васко Василев. А и с броя на посетителите – правостоящите като че ли бяха дори повече от хилядата седящи…

Овации и цветя получи и нашата съгражданка Петя Иванова, чието семейство според самия Васко Василев е причината той да гостува в нашия град за празника.

Евгения Попова

Leave a Reply