Култура, Новини

Чавдар Петров е новият носител на наградата „Захарий Зограф”

Видинският художник Чавдар Петров бе определен от специално жури за тазгодишен носител на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”.
Както съобщиха запознати, между номинираните са били и проф. Ивайло Мирчев, Мария Столарова, проф. Греди Асса.
Чавдар Петров е роден през 1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенско. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис”. Член е на Съюза на българските художници от 1985 г.
Има над 20 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Видин и други градове у нас, както и в Париж. Участвал е в колективни изложби в България, Сърбия, Румъния, Русия, Украйна, Чехия, Германия, Австрия, Франция, Южна Корея. Притежава национални и международни награди. Негови творби красят Националната художествена галерия и много други галерии в страната, както и частни колекции у нас и в чужбина – във Великобритания, САЩ, Белгия, Франция и др.
Според изкуствоведи „художникът винаги черти вдъхновение от Видин и Дунава, от речните брегове, водните обитатели и ги претворява в картини със специфичен изобразителен подход на стилизиране на обектите до степен на декоративност. Чавдар Петров притежава смелостта и умението да превръща заобикалящото го в нещо ново и различно, от което от една страна да лъха усещането за модерност, а от друга – да не се губи връзката с традициите.”
Според годишния културен календар на общината наградата „Захарий Зограф” ще бъде връчена на новия носител на 20 май в самоковската градска художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.

Leave a Reply