Чакъровите празници събраха родолюбци от цяла България

Самоковци и техни гости от цялата страна взеха участие в традиционните Чакърови празници, състояли се на 22 юли на известните Чакрови поляни край р. Искър, където преди Освобождението е бил станът на четата на прочутия ни съгражданин Христо Проданов – Чакър войвода.

Живи картини представиха членове на самоковския клуб на любителите на историческо оръжие “Чакър войвода” и участници в патриотични клубове от страната. Пременени с характерни за тогавашното време облекла и оръжия те възстановиха моменти от боевете на четата на Чакъра през първата половина и средата на 19 век с турските поробители. Известно е, че самоковските хайдути са разбили и редовна турска военна част, а самият султан е нарекъл Чакър войвода “Самоковският барон”.
Христо Проданов е роден през 1815 г., а загива при предателство през 1855 г. Огромен е неговият принос за ликвидирането на ангарията в региона.
На фона на възстановката краеведът и бивш кмет на Самоков Христо Ярловски разказа за подвизите на народните закрилници.
Кметът на Самоков Владимир Георгиев, сам той почетен член на клуб „Чакър войвода”, благодари на членовете на клуба за тяхната активна родолюбива дейност и връчи на председателя им Георги Николчев почетен плакет. Георгиев приветства сърдечно и присъстващите членове на патриотични клубове от цялата страна.

От своя страна Николчев изрази признателност на общинското ръководство и на всички, благодарение на които Чакъровите празници са се превърнали в национално тържество на българщината. От името на клуба почетен плакет бе връчен на Христо Ярловски за неговия принос за възстановяването в началото на новия век на традиционните празници, чието начало е през далечната 1975 г., и за активното му участие в тях.
Радостта на празнуващите ни съграждани и жители на района споделиха и областният управител Радослав Стойчев, заместник-кметовете на общината Дончо Зашев и Люба Кленова.
Раздаден бе курбан за здраве, а после празникът продължи с изпълненията на Ирина Паскалева, оркестър “Щуро маке” и народни хора, в които масово се включиха домакини и гости.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*