Чакъровите празници ще бъдат на 27 и 28 юли

Традиционните Чакърови празници ще се състоят на 27 и 28 юли, петък и събота, на Чакъровите поляни в Лаго, край р. Искър. Тържествата са оценени като важно събитие и не случайно са включени в Националния календар на събитията на настоящата Европейска година на културното наследство.
В петък, на 27 юли, на поляните ще бъде изграден палатков лагер и ще бъдат посрещнати участниците от други места. Вечерта край хайдушкия огън ще има много музика и песни.
Основното тържество ще бъде в следващия съботен ден, на 28 юли, когато сутринта ще се изявят „Големите гайди” от Смолян. Вероятно най-голям интерес ще предизвика историческата възстановка с жива картина за делото на Чакър войвода, в която ще участват членове на едноименния самоковски клуб на любителите на старинно оръжие и представители на патриотични сдружения от цялата страна.
Ще бъде раздаден и курбан за здраве.
Тържеството ще продължи с фолклорен концерт с участието на „Роялбенд” – Благоевград и на Володя Стоянов, с изпълнения на местни танцови трупи и народни борби.
На празника ще може да бъде използвано логото на Европейската година на културното наследство. В началото на 2018-а Общината е кандидатствала за включване в националния календар с общо 6 прояви. На 12 юли от местната управа информираха, че се е получило одобрение в това отношение за традиционните Чакърови празници.
Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да откриват и изучават културното наследство на Стария континент, както и да се засили чувството на принадлежност на неговите жители към общото европейско семейство.
През тази година акцентите са върху стойността на културното наследство за обществото, приноса му за икономиката и неговата роля в европейската културна дипломация.
Европейската година на културното наследство включва инициативи на европейско, национално, регионално и местно равнище. Чакъровите празници ще се впишат сред хилядите други изяви, посветени на Европейската година, у нас и на целия континент.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*