Чакърови празници в събота

Традиционните Чакърови празници ще се състоят на 23 юли, събота, на Чакъровите поляни в Лаго, над Карагьол. Тържествата ще бъдат официално открити в 10,30 ч., а от 11,30 ч. ще започнат т. нар. живи картини – възстановка на някои от боевете на хайдушкия предводител и неговите четници. Раздаването на курбан е от 12,30 ч. Богатата програма с участието на певицата Йорданка Варджийска и оркестър пък ще стартира в 13 ч.
Очаква се на празненството да присъстват и стотици хора от цялата страна. Представители на повече от 20 патриотични клуба ще участват във възстановките.
Основен организатор е Клубът на любителите на историческо оръжие “Чакър войвода” с председател Георги Николчев. Съдействие оказва Община Самоков.
Христо Проданов – Чакър войвода, е един от големите борци за освобождение от османско владичество. Роден е през 1815 г., а е убит през 1855 г. Подвизите на неговата чета са направили впечатление дори на турския султан, който нарича войводата “Самоковският барон”.
За първи път Чакъровите празници се провеждат през далечната 1975 г. Инициатори са нашите съграждани Димитър Явричев и Иван Турлаков. Начинанието получава подкрепта на тогавашната местна управа в лицето на Петър Виденов, Методи Паунов и Николай Николов.
През следващите десетилетия празниците се организират през пет, през две или три години. В края на миналия век са изоставени, но от началото на новото хилядолетие се възраждат и напоследък се провеждат всяка година през юли като тържество на родолюбието и стремежа към социална справедливост.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*