Чакърови празници ще има в събота, на 22 юли

Традиционните Чакърови празници ще се състоят на 22 юли, събота. На познатото място – Чакъровите поляни край Искъра /където някога е бил станът на хайдушката чета на Чакър войвода/, тържеството ще бъде открито в 10,30 ч. Възстановка с живи картини от боевете на народните закрилници с турските потисници ще бъде представена от 11,30 ч. От 12,30 ч. ще започне раздаването на курбан, а за 13 ч. е предвидено началото на фолклорния концерт и всеобщото народно веселие.
Организатор е самоковският клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“ с председател Георги Николчов. Активна подкрепа и съдействие оказва Община Самоков. Ще участват и представители на много патриотични клубове от цяла България. Вечерта в петък, на 21 юли, те ще бъдат посрещнати тържествено на Чакъровите поляни с хайдушки огън, палатков лагер и музика.
Христо Проданов – Чакър войвода, е роден през 1815 г., а загива при предателство през 1855 г. Силен, смел и съобразителен, Чакъра оглавява чета, която има голям принос за ликвидиране на ангарията по време на робството. Четата разгромява дори редовна турска военна част. Не случайно самият султан нарича Чакър войвода „Самоковският барон“.
Чакъровите празници водят началото си от далечната 1975 г. Техни инициатори и организатори са местни общественици и културни деятели – Методи Паунов, Николай Николов, Борислав Даганов, Иван Турлаков, Димитър Явричев и др. До края на миналия век тържествата се провеждат през 2, 3 или 5 години, а след известно прекъсване в началото на новия век от десетилетие насам са възстановени и се организират вече всяка година, като стават притегателно място не само за жителите на Самоков и района, а и за много гости от цялата страна и от чужбина.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*