История, Култура, Новини, Статии, коментари

Чалгата е въпрос на избор; аз вярвам в младото поколение

Несъгласие

Воят срещу „чалгата” е повече от нелеп. Могъществото й е безспорно в ежедневието. Но тя присъства само там, където е желана и търсена. Неприятно е, че всъщност „умните хора” натрапиха до нетърпимост думата „чалга” като корен на злото.
Жените, дръзнали да се занимават с кариера на попфолк певици, знаят, че от една страна ще бъдат носени на ръце от по-голямата част българи, други пък ще ги обиждат и дискриминират. Хип-хопът е в пъти по-вулгарен и сексистки от нашата „чалга”. Слава Богу, има демокрация, която не позволява да се случи забрана.
В крайна сметка Азис отговори на Теди Москов подобаващо. Никой не кара никого да гледа чалга насила. Няма чужденец, който да не е зашеметен от красотата на певиците и развеселен от попфолка.
Чалгата е натоварена с много българска история, ориенталските й мотиви не се повод за срам, а за преоценка кои сме ние, хората от Балканите, чиято кръв се раздвижва от този ритъм. Излишно е да мразим себе си чрез мразенето на вид музика. Трябва да знае всеки, че чалга има във всички разновидности музика, които съществуват. Редно е да се държим по-добре с красивите жени, които пеят за любов. Те никога не плюят върху изпълнителите на различната от тяхната музика. „Планета фолк” излъчва най-красивата народна музика, никой не може да отрече това. Да, това е точно така!
Това написа Милена Фучеджиева.
Искам да се чуе и моето мнение по написаното наскоро от читателка, за която думата „чалга” събирала всичко лошо, недостойно и която питаше дали искаме да живеем в „Чалга република България”. Не може обаче да се изброяват имена на артисти–мъртъвци и да се казва, че сме осиротели. Нека мнението читателката запази за себе си и да не гледа екрана или да слуша радиото, че ги няма нейните артисти. Има много достойни млади хора – техни заместници. Днешните деца са много по-умни и подготвени, отколкото ние, когато бяхме на тяхната възраст. В училище ме задължаваха да си държа в час ръцете зад гърба и да съм подстригана като Зоя Космодемянска. Това време отмина. Не желая да прекарам остатъка от живота си като през прословутите 45 години.
България ще бъде Република, а не „Чалга република”.
Личностите на България, достойните патриоти и творци ще останат еталон за всяко идващо поколение. А новото поколение деца са по-умни и грамотни, макар някои да отричат това.

Лили Денчева

Leave a Reply