Живот, Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

Чалгата е въпрос на избор, вярвам в младото поколение

Дуплика

Във връзка с написаното по темата за чалга културата от авторката в бр. 27 на в. „Приятел” и допълнено в бр. 32 от господина от Белчин, че „чалга България никога няма да има”, нека авторите освободят мисленето си.
Младото, интелигентно настоящо и бъдещо поколение на страната ни винаги ще слуша това, което желае.
Убедена съм, че ако зададем на тези млади хора въпроса знаят ли апостолите на свободата, те ще ги изброят с лекота: Левски, Ботев, Раковски, Бенковски, Караджата и всички останали. Със същата убеденост мога да кажа, че ако ги запитаме за вождовете на страната след 1944 г. само наследниците им вероятно биха могли да споменат някои от тях. Вероятно не биха пропуснали само Тодор Живков, а за останалите – Вълко Червенков, Антон Югов, Джуров, Станишев, Велчев и другите трудно биха се сетили. Но това не е проблем, който да буди тревога.
Аз пазя партийния си БКП билет и като партиен секретар винаги съм работила по правилата.
Но да продължа с основната тема. Певците на „Планета Пайнер”, по-точно „Планета поп фолк”, не били изпълнявали автентична народна музика според автора на втората публикация. Той не е ли чувал, че големите народни изпълнители – Теодоси Спасов, Володя Стоянов, Луков, Рупкина, Чакърдъкова – говорят открито за осъвременяване на народните песни.
„Планета Пайнер” – каналът за поп фолк, не опошлява народната музика. Творците създават свои песни, които много се слушат.
Както вече писах, тези, които не ги харесват, могат да изгасят копчето на апарата или да сменят програмата. БНТ от 16 ч. има предаване с ретро репертоар, където може да гледате и любимите си актьори от понеделник до петък.
Момичетата и момчетата на „Планета Пайнер” ще имат винаги своята аудитория.
Република България не се нуждае от прилагателни. Тя ще бъде във вековете „Република България”.

Лили Денчева

Б. Р. „Приятел” даде достатъчно място на няколко автори да се изкажат по темата и да защитят своите гледни точки. Ролята на вестника е не да бъде „последна инстанция”. Приключваме дискусията, като темата остава отворена.

Leave a Reply