Чародеецът Теодосий Спасов свири на открито в града ни

Вечерта на 19 август много граждани изпълниха новата „концертна зала” в центъра на града ни – пространството между Историческия музей и читалище-паметник „Отец Паисий”. Сред множеството бяха народната представителка Ирена Коцева, кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, общински съветници, кметове и кметски наместници. Събитието уважи и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.
Откритата сцена на терасата на музея прикова вниманието. През последните години това е мястото за едни от най-интересните културни изяви по време на празниците на Самоков. Тази година организаторите на тържествата поднесоха на гражданството и гостите наистина чудесен подарък – концерт на носителя на много наши и международни награди кавалджията Теодосий Спасов с оркестър „Сребърни струни”.
Още в началото големият музикант благодари за поканата и подчерта, че в Самоков идва за трети път. Първият път – с джазовата си студентска формация, вторият – с добрия си колега и приятел самоковецът Румен Тосков-Рупето. Той вече не е между нас, но тази вечер Теодосий Спасов изпълни съвместната им композиция „Нещо прекрасно”.
Малко трудно можеш да си представиш съвместното звучене на класическа, народна музика и джаз. Чрез кавала на чародееца и неговия струнен оркестър обаче това наистина звучи невероятно хубаво…
И се редяха пиеса след пиеса, свързани с музикалните особености на различни райони от страната ни, от Македония, по арменска песен.
„Никога не съм свирил на такава висока сцена”, възкликна големият музикант. Разбира се, в буквалния смисъл на думата…
Но всички зрители и слушатели се радваха, че така можеха добре да виждат и него, и музикантките от оркестъра. Едва ли в някоя друга концертна зала биха имали такава чудесна видимост.
Техническото озвучаване също беше добро.
Когато Теодосий Спасов обяви края на концерта, публиката стана на крака и с аплодисментите си принуди виртуоза и неговия оркестър да изпълнят още две пиеси.
Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината, благодари от името на самоковските граждани за уважението на празника им, за чудесните изпълнения и вълнуващите преживявания и поднесе на Теодосий Спасов кошница с цветя от името на кмета.
Всички желаещи имаха възможност да си закупят диск със записи на изпълнения на Теодосий Спасов с оркестър „Сребърни струни” и да получат автограф от забележителния музикант.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*