Новини, Образование

Час по… музика и поезия

Младежкият дом и третокласниците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” отбелязаха с „Час по музика и поезия” празничния 1 октомври. Директорката на дома Латинка Щъркелова поздрави децата и учителките им Христова и Таинова, както и инж. Михаил Янков, известен музикант и ръководител на вокална група „Септима”. Г-жа Щъркелова изтъкна, че 1 октомври е празник не само на музиката и поезията, но и на архитектите, на възрастните хора и пр. На 1 октомври е и Покров на пресвета Богородица, каквото име носи самоковският Девически манастир.
Л. Щъркелова прочете и обръщение на Христо Христов под наслов „Чалгата е моята болка”, в което известният самоковски поетът и музикант призовава учениците да ценят стойностната музика и култура.
Необикновеният час продължи с общоучилищна песен, която учениците изпълниха с много ентусиазъм. И започна надпреварата за рецитиране на любими стихотворения – за доброто, приятелството, родината, училището… Накрая пък под звуците на „Тръгнало е Джорето…” се изви и хоро.
М. Янков изрази задоволството си от хубавите песни и стихотворения на учениците. Той раздаде и награди на всички проявили се рецитатори, а на техните преподавателки подари по един диск с изпълнения на „Септима”.
Учениците искрено се радваха на празника и обещаха да откликнат на заръката на Л. Щъркелова: „Гответе се за 1 ноември – Деня на будителите, когато отново ще ви поканя да ни гостувате!”

Евгения Попова

Leave a Reply