Новини, Шарен свят

Черешова задушница е! Бог да прости близките ни…

Днес, 3 юни, е втората Задушница през годината – Черешовата. Както всеки знае, Задушница е време за почит към починалите ни близки. Черешова задушница винаги се отбелязва преди големия християнски празник Петдесетница и преди Петровите пости. Наречена е така, защото съвпада със зреенето на черешите, които са най-популярният плод в България по това време и обикновено се прибавят към продуктите, с които се прави помен.
Наред с молитвите към Бог за прошка на нашите покойници, на този ден се изискват и дела на благотворителност. Такъв характер имат общите трапези на вярващите. Приготвят се варено жито, хляб, вино, плодове, които се раздават. Хлябът символизира Исус Христос, житото – Възкресението, виното пък е свещената кръв.
Двата гробищни парка в града ни – на Ридо и край ст. Искър”, днес ще бъдат посетени от хиляди хора, а предварително почистените гробове на техните близки ще бъдат прекадени и полети с вода и вино.
Самоковци, християни, нека се помолим за починалите ни близки, защото без тях ние нямаше да бъдем на този свят и да продължаваме рода български.
Бог да прости!…

Leave a Reply