История, Новини

Черешово топче възвести 137 години от Освобождението

Самоков отбеляза тържествено 137-годишнината от освобождението на града и околията от турско робство. По традиция на 14 май мажоретният състав „Самоков” с ръководител Теменужка Янкова към читалище-паметник „Отец Паисий” и представителният духов оркестър на Сухопътните войски поведоха шествие от централния площад „Захарий Зограф” до паметника в местността Кръста, където на 30 декември 1877 г. /11 януари 1878 г. по нов стил/ самоковци посрещат руските освободители. В колоната, сред ученици и граждани, бяха народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова. По пътя шествието бе приветствано радушно от дечица от ОДЗ „Звънче” и НУ „Д-р Петър Берон”.

Директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов изрази благодарността към руските освободители и добави: „Руските войски ни помагат и за устройството на общинското управление, като по този начин отново българи стават стопани на града си. Паметта ни е белег на нашата признателност.”
Кметът Георгиев цитира Виктор Юго по повод Баташкото клане: „Става необходимост да привлечеш вниманието на европейските правителства върху един, както изглежда, толкова незначителен факт, че правителствата въобще не го забелязват. А фактът е, че един народ бива избит. Къде? В Европа. Този факт има ли свидетели? Един свидетел, целият свят. Правителствата виждат ли го? Не…”
С думите: „В историята остава безпримерната жертва на руските освободители. Слава на героите! България ще пребъде” градоначалникът завърши емоционалното си слово и обяви минута мълчание в памет на загиналите воини за свободата на Самоков и региона.
Последва историческа възстановка на героичните боеве на русите и българските опълченци с поробителите. Гърмяха кремъклийки и черешово топче, пленени бяха турски войници. Възпроизведено бе и посрещането с хляб и сол на руските воини, имаше и салют в чест на падналите в боевете.
Живите картини бяха наблюдавани с интерес и възторг от присъстващите. За пресъздаването на тези вълнуващи моменти дял имаха гостите от Националния съюз „Единение” и домакините от клуба на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода”. Тук бе и о. р. полк. Димитър Минчев, председател на Националната комисия по военна история.
Кметът Вл. Георгиев и зам.-кметът С. Шехтанова поднесоха венец пред паметника. Много ученици и граждани също положиха цветя.

Делян Василев

Leave a Reply