Култура, Новини

Честваме 50-годишнината на наградата “Захарий Зограф” с изложба в София

Навърши се половин век от учредяването на националната награда за живопис “Захарий Зограф”. По този повод на 17 май в галерия “Райко Алексиев” в столицата председателят на Съюза на българските художници Любен Генов откри изложба.
Генов припомни мисъл на първия носител на авторитетната статуетка акад. Светлин Русев, че “наградата е мерило за съвременния художник”.
Председателят на журито проф. Аксиния Джурова пък изтъкна, че Самоков е град с духовност и именно наградата е едно от многото доказателства за това. Благодарение на статута на приза Самоков разполага с богат фонд от произведенията на редица именити родни творци.
Кметът на Самоковска община Владимир Георгиев благодари на Съюза на българските художници, на проф. Джурова и на екипа на Историческия музей в града ни за реализирането на самата изложба.
Сред присъстващите бяха областният управител Радослав Стойчев, архиерейският наместник на Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев, носители на наградата и др.
Юбилейната изложба ще бъде на разположение на ценителите на изкуството до 14 юни.
Наградата “Захарий Зограф” е учредена през 1972 г. по решение на Съюза на българските худоожници и Община Самоков. С изключение на периода 1987-2000 г. наградата се присъжда всяка година досега на изявил се български художник.

Leave a Reply